Brussel·les aportarà 14 milions extres a les Canàries per la crisi migratòria

Clavijo remarca, després de reunir-se amb Schinas, que correspon al Govern de Sánchez sol·licitar l’ús extraordinari del fons Feder

Brussel·les aportarà 14 milions extres a les Canàries per la crisi migratòria
2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE), representada pel vicepresident executiu Margaritis Schinas, li va garantir ahir al president del Govern de les Canàries, Fernando Clavijo, la immediata posada en pràctica d’una sèrie de mesures socials, administratives i econòmiques per pal·liar l’"excepcional" crisi migratòria que viu l’arxipèlag. Entre aquestes mesures hi ha la possibilitat que Espanya, com a Estat membre al qual pertanyen les illes, recorri de forma extraordinària als diners del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) per a polítiques migratòries. L’ús d’aquests recursos queda així en espera que el Govern de Pedro Sánchez ho demani formalment a Brussel·les, com també la possibilitat que s’apliquin de forma anticipada a les Canàries part de les mesures que inclou el nou marc comunitari en matèries de migració i asil, que entrarà en vigor el 2026. "Faltaria que el Govern d’Espanya demani els fons", va remarcar Clavijo en la roda de premsa posterior a la reunió amb el comissari Schinas.

El vicepresident de la CE va explicar que l’Executiu comunitari posarà en marxa de forma immediata un ambiciós pla d’auxili a l’arxipèlag que, això sí, requereix ara la cooperació de l’Estat per tal de poder activar les mesures en qüestió al més aviat possible.

Aportació econòmica

El pla de Brussel·les inclou la immediata aportació de 14 milions d’euros per a la construcció i millora dels centres d’acollida i altres necessitats urgents; la posada a disposició del Feder, que no inclou destinar-lo a assumptes migratoris; el desplegament del Frontex, així com el reforç de les agències europees d’asil; la possibilitat d’avançar les mesures del nou marc de polítiques migratòries (cosa que també depèn de l’Estat espanyol) als vessants financer, tècnic i operatiu, i la cooperació amb els països d’on surten les barcasses rumb a les Canàries, en especial Mauritània, Gàmbia i Senegal, per, ja amb vista a mitjà i llarg termini, contribuir a la seva estabilització sociopolítica.

Feijóo es reuneix avui amb Meloni

Notícies relacionades

El líder del PP es desplaça avui a Roma per reunir-se amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. També assistirà a la trobada el ministre d’Afers Exteriors Antonio Tajani, del PP europeu. És el segon viatge en tot just una setmana del líder conservador, que ja va estar a Atenes fa uns dies reunint-se amb el primer ministre Kyriakos Mitsotakis. Des de Grècia Feijóo va anunciar que continuaria una gira europea per parlar d’immigració.

Recentment Feijóo ha posat com a exemple la política migratòria de Meloni, recalcant que ha aconseguit reduir en un 60% les entrades irregulars. La idea inicial era que la trobada s’hagués produït la setmana passada, just després de viatjar a les Canàries i tancar una nova proposta migratòria amb el president de l’arxipèlag Fernando Clavijo, que segueix a l’espera d’una resposta del Govern. Per problemes d’agenda va haver de posposar-se. Feijóo va recalcar ahir davant els mitjans que «el model que funciona és el que barreja legalitat i humanitat», «el que distingeix entre migració regular i irregular», i «el del pacte europeu de migració», fent un reconeixement a la italiana en contra del Govern de Sánchez. Paloma Esteban

Temes:

Govern