Illa es reuneix avui amb el Rei per «normalitzar» la relació institucional

Per primera vegada en nou anys, un president s’entrevista amb el cap de l’Estat a la Zarzuela / L’últim va ser Mas després de les autonòmiques del 2015

Illa es reuneix avui amb el Rei per «normalitzar» la relació institucional
3
Es llegeix en minuts
SARA GONZÁLEZ / PILAR SANTOS / ARNAU CARBONELL

Després de nou anys de relacions dinamitades amb la Corona, un president de la Generalitat tornarà avui a posar els peus a la Zarzuela. Salvador Illa mantindrà una trobada amb Felip VI amb gran càrrega simbòlica, perquè per al cap del Govern, però també per a la casa reial, suposa "normalitzar" un vincle que va saltar pels aires amb el discurs del 3 d’octubre del 2017. Aquell dia, el Rei va demanar a l’Estat que assegurés l’"ordre constitucional", una manera de beneir la intervenció de la Generalitat, cosa que va arribar dies després a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Des d’aleshores, els successius presidents independentistes –Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès– han protagonitzat insolències i crítiques a la institució de la monarquia.

L’últim a entrevistar-se amb el cap de l’Estat a l’edifici del Pardo va ser, el juliol del 2015, Artur Mas, que va voler participar en la ronda de contactes amb els presidents autonòmics que va fer Felip VI després de les eleccions autonòmiques d’aquell mes de maig. En aquelles dates ja s’havia celebrat la primera consulta sobre independència (el 9 de novembre del 2014) i la tensió entre la Generalitat i l’Estat era molt alta.

Cordialitat

Aquell dia d’estiu, la premsa va preguntar a Mas si es veia ben aviat "com a cap d’Estat en visita oficial" a la Zarzuela. Convergència i ERC acabaven d’acordar declarar la independència 18 mesos després. "No comment. Vinc en to de pau", va respondre. Felip VI va mostrar la seva cara més freda quan el va saludar davant els flaixos. Però la conflictivitat entre la casa reial i la Generalitat encara aniria a més, fins a arribar al punt àlgid entre el 2018 i el 2020, sota el mandat de Torra, quan cada visita del Rei a Catalunya era resposta amb mobilitzacions de l’independentisme.

Les protestes van començar a minvar amb la pandèmia, primer, i amb l’arribada d’Aragonès a la Generalitat, després. L’expresident republicà va decidir no acudir a cap acte organitzat per la Zarzuela ni fer cap salutació oficial, tot i que sí que hi va conviure amb fredor en esdeveniments organitzats per tercers, com el Mobile World Congress.

Avui s’espera més cordialitat entre Illa i el monarca. L’encaixada de mans entre Illa i el Rei en l’acte inaugural de la Copa Amèrica de vela, el 29 d’agost, el primer des de la investidura del líder del PSC, ja va donar compte de la nova etapa que pretén obrir la Generalitat amb Felip VI. Tot i que fonts de l’equip d’Illa no avancen quin missatge pretén traslladar en la trobada, el Govern insisteix que el principal propòsit és projectar "normalitat institucional" amb totes les administracions de l’Estat i de Catalunya.

"És la millor manera de fer avançar Catalunya. Qualsevol persona que tingui una responsabilitat sap que la millor manera d’avançar en els objectius marcats és tenir una bona relació institucional", va defensar ahir la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que va esquivar respondre si el Govern de Salvador Illa és monàrquic o republicà i què opinava sobre l’ampli rebuig dels catalans a la Casa del Rei i la monarquia. "Aquest és el Govern de tots els catalans amb independència de què pensin", va concloure.

Notícies relacionades

El cap del Govern rep Pujol a la Generalitat

Salvador Illa va continuar ahir la ronda de contactes amb els expresidents. Aquesta vegada va ser Jordi Pujol, que va presidir la Generalitat durant 23 anys, qui va acudir a la cita. Es tracta d’una trobada per a la qual no ha sigut inconvenient la causa judicial per corrupció perquè, en paraules de la portaveu del Govern, el que es pretén destacar és el missatge de "continuïtat de la institució".