Junts de nou deixa Sánchez sense majoria i tomba la llei del lloguer temporal
Els postconvergents van canviar per sorpresa el seu vot a l’últim moment
Junts va exhibir la força dels seus set diputats al Congrés i va fer descarrilar per sorpesa la majoria parlamentària que sosté a Pedro Sánchez aquesta legislatura. El partit independentista havia anunciat que s’abstindria ahir a la llei de lloguer temporal, cosa que va provoca una votació ajustadíssima que va obligar tots els membres del Govern a assistir a la votació, malgrat que alguns d’ells, com Pedro Sánchez o Yolanda Díaz, no ho tenien previst. Però els independentistes van canviar el seu vot dos minuts abans de la votació i van tombar la tramitació de la norma, que havia presentat el soci minoritari del Govern, Sumar, juntament amb altres socis d’investidura (Podem, ERC i Bildu).
El resultat previst en un primer moment, comptant amb l’abstenció dels independentistes, era de 172 vots a favor i 171 en contra. Tots els diputats es van mobilitzar per anar a votar poc abans de les nou de la nit. La vicepresidenta segona va assistir a la Cambra amb la seva filla. Junts havia traslladat tant a Sumar com a la Moncloa que permetria amb el seu vot la tramitació de la llei de lloguer temporal, que buscava desincentivar aquest tipus d’arrendaments per promoure el lloguer a llarg termini.
Però, amb Sánchez ja assegut a l’escó, Junts els va informar que canviava el seu vot cap al no, unint els seus vots al PP, Vox i UPN, i resultant la votació final amb 178 vots en contra i 172 a favor. Un moviment que va ser una demostració del seu pes parlamentari i tota una amenaça al Govern de coalició. Els set vots de Junts s’aparten de la majoria d’investidura una vegada més, després del boicot impulsat pels postconvergents arran del pacte entre PSOE i ERC per investir Salvador Illa president de la Generalitat.
Malestar entre els socis
A les files socialistes hi ha sorpresa pel gir de guió de Junts. No és la primera vegada que el partit de Carles Puigdemont fa evident la necessitat de Sánchez de comptar amb els seus suports, però sí que ha sigut l’ocasió que ha arribat més lluny. Al juliol, Junts va traslladar al Govern central que permetria aprovar el camí de dèficit que després va tombar al Congrés. Després va unir els seus vots al PP per tombar la llei d’estrangeria i la setmana passada va tornar a abandonar la majoria d’investidura per permetre que el Congrés reconegués Edmundo González com a president electe de Veneçuela.
En aquesta ocasió, pel caire de la norma i el canvi d’última hora, no s’ha posat especialment bé, sobretot a Sumar, l’impulsor de la norma. Els ànims estaven caldejats al concloure la sessió parlamentària. "No tenen paraula, ens han enganyat", defensaven diputats de Sumar. "Han fet venir el president del Govern per a això", resumien. El portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, va acusar Junts d’incomplir la seva paraula. "Teníem acord amb els grups parlamentaris i els números per acabar amb els abusos en el lloguer de temporada. (...) Junts incompleix la seva paraula i tria els especuladors", va denunciar a les xarxes.
Un altre dels socis en carregar contra Junts va ser ERC, que el va acusar d’anar "en contra de la gent i de garantir una vida digna". "No és normal que un grup que es diu socialdemòcrata no vegi l’emergència habitacional. Això va de diners, de qui envia, és evident que són ells", va defensar la diputada republicana Pilar Vallugera.
Des de Junts defensaven la seva posició, assegurant que la llei de lloguer temporal era "pèssima" i assegurant que, després d’escoltar el debat, que havia acabat quatre hores abans de la votació, s’havia decidit la posició. Sobre per què esperar fins a l’últim minut per anunciar el seu vot definitiu, fonts de la direcció parlamentària de Junts asseguraven que "el partit és a Catalunya" i que la formació "debat", mirant de justificar el seu canvi de posició.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, va argumentar que l’abstenció de Junts en un primer moment impedia que la norma es tramités i que havien sigut "altres partits", amb referència al PNB, que finalment va recolzar la mesura, els que havien "canviat" l’escenari. "Junts no serà el partit que faciliti una llei que envaeix competències a Catalunya. Saben que és una línia vermella", va defensar Turull en un missatge a les xarxes socials.
Ja durant el debat parlamentari, Junts va exhibir una duresa extrema cap a la proposició de llei, i la seva diputada Marta Madrenas va afirmar que només empitjora la situació i que "són proposades populistes que donen esperances però que acaben provocant que cada vegada hi hagi menys pisos de lloguer".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034