El Rei rep durant dues hores Illa per segellar la normalitat institucional

El Monarca va acollir el president de la Generalitat amb una cordialitat que va contrastar amb la serietat de l’última visita del mateix tipus, la d’Artur Mas el 2015, encara en ple procés

El rei Felip VI, rebent el  president de la Generalitat, Salvador Illa, ahir al Palau de la Zarzuela. | JAVIER LIZÓN / EFE

El rei Felip VI, rebent el president de la Generalitat, Salvador Illa, ahir al Palau de la Zarzuela. | JAVIER LIZÓN / EFE

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI i Salvador Illa es van reunir ahir al Palau de la Zarzuela durant dues hores, segons van informar fonts de la Casa del Rei. És molt temps per al que és habitual en aquest tipus de trobades. El president de la Generalitat havia acudit a la seu de la direcció de l’Estat per recuperar una tradició que els seus antecessors en el càrrec no complien des del 2015: quan un dirigent és elegit cap d’un Govern autonòmic, va a Madrid a veure el Rei. L’últim president que es va entrevistar amb Felip VI a la Zarzuela va ser Artur Mas el juliol del 2015. Aquella cita, que es va produir ja en ple procés es va allargar una hora i 20 minuts.

Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès van preferir no reunir-se amb el Monarca al seu despatx i, sobretot els dos primers, van aprofitar qualsevol oportunitat en els actes institucionals celebrats a Catalunya per mostrar el seu rebuig a la monarquia.

Ara, en canvi, amb un Parlament en el qual per primera vegada en quaranta anys el nacionalisme català no té majoria absoluta, Illa vol "normalitzar" la relació amb el Rei seguint el protocol. Si el juliol del 2015, quan el procés ja havia començat, Felip VI saludava amb una cara llarga Mas al Saló d’Audiències, aquest dimecres va arribar amb un somriure a l’estança on l’esperava Illa. Tots dos van posar davant els nombrosos periodistes i fotògrafs que hi havia al Monte de El Pardo a cobrir la notícia. "Que bé. Això no és l’habitual", va afirmar Felip VI assenyalant a la premsa i amb referència a l’expectació creada.

Illa, que només va esperar uns segons al cap de l’Estat davant el gran tapís de la sala, no va voler comentar res sobre la nova etapa que està obrint a nivell institucional. "Estic molt content d’estar aquí", va dir únicament quan una redactora li va recordar que des del 2015 cap president català havia acudit a la Zarzuela.

El Monarca ja va tenir ocasió de saludar el flamant cap de l’Executiu autonòmic el passat 29 d’agost a Barcelona, en una recepció amb motiu de la Copa Amèrica de vela, i amb aquesta cita a la Zarzuela s’ha volgut completar aquella nova etapa de normalitat. Fonts de l’equip d’Illa van assegurar que el "respecte a totes les institucions és un dels principis fonamentals del Govern" i en aquest marc van situar aquest cara a cara, informa Sara González. Aquestes fonts apunten que Illa va valorar "molt positivament la trobada amb Felip VI.

Notícies relacionades

"Girar full"

Diputats del PSC comentaven al Congrés dels Diputats que "queda lluny ja" l’"impacte" que va provocar en una part dels catalans el discurs que el Monarca va pronunciar el 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum il·legal d’independència. El Rei, en aquella al·locució, extraordinària des del punt de vista institucional, va demanar a l’Estat que reaccionés davant la "deslleialtat inadmissible" de Puigdemont, el llavors president de la Generalitat. "Tots hem de girar full del procés i cada un ha d’oblidar una part del que s’ha viscut aquests anys de xoc entre Catalunya i l’Estat", deia un diputat que va tenir molt poder en l’etapa en què Miquel Iceta era el líder del PSC.