Negociació

ERC avisa que no hi haurà pressupostos sense avanç fiscal

El partit exigeix al Govern, en la seva primera reunió per abordar els comptes, que impulsi reformes per aconseguir el finançament singular

ERC avisa que no hi haurà pressupostos sense avanç fiscal
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer contacte d’entitat entre el Govern i ERC sobre la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2025. Salvador Illa confia en els republicans per tirar endavant els seus primers comptes com a president, però ahir Esquerra el va voler avisar que si no hi ha "passos endavant" en la consecució d’un "finançament singular" per a Catalunya, s’oblidi dels seus vots.

Illa va situar els Comuns i ERC com a "socis prioritaris" del seu Govern de cara a aprovar els comptes catalans de l’any que ve, una llei clau per tenir estabilitat en el primer tram de la legislatura. Ara els morats i els republicans es preparen per formular les seves exigències i la d’ERC és ben clara: vol veure que el Govern es prengui seriosament l’impuls de les reformes legals necessàries perquè Catalunya tingui un nou finançament.

Fonts d’ERC expliquen que el que volen, en definitiva, és que l’Executiu inclogui les "partides pressupostàries" necessàries per implementar aquest nou model. Tot i que no especifiquen quines serien, es tractaria, per exemple, de començar a potenciar l’estructura de l’Agència Tributària de Catalunya (ACT) perquè guanyi capacitat de recaptar impostos.

Les mateixes fonts republicanes exposen que veuen amb preocupació les últimes declaracions que ha fet el Govern sobre el nou finançament. ERC interpreta que el president Illa i altres membres clau del seu gabinet –com ara la portaveu, Sílvia Paneque– estan refredant l’impuls del nou model de finançament. Dilluns, sense anar més lluny, Paneque es va comprometre a complir el pacte amb ERC, però va anteposar com a "prioritari" l’aprovació dels comptes catalans.

Sostre de despesa

Notícies relacionades

La reunió entre ERC i els responsables d’Economia de la Generalitat va servir perquè els segons els expliquessin les grans xifres dels comptes. Dimarts el Govern va comunicar el seu sostre de despesa per a l’any que ve: podrà gastar 37.783 milions, un 12,8% més que el 2023. Aquest és el punt de partida de la negociació.

L’objectiu del president Illa és complir amb els terminis i poder aprovar els comptes abans de l’any que ve perquè entrin en vigor l’1 de gener del 2025.

Temes:

Govern