El debat de la immigració

Feijóo elogia la política migratòria d’Itàlia comparada amb la d’Espanya

El líder del PP remarca l’«eficaç» model de Meloni després de reunir-se amb la primera ministra italiana, mentre critica l’augment d’arribades a les Canàries

Feijóo elogia la política migratòria d’Itàlia comparada amb la d’Espanya
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

A Alberto Núñez Feijóo li interessava parlar del model migratori de Giorgia Meloni per mantenir alta l’atenció mediàtica sobre la situació a les Canàries. I aquest va ser el guió que va seguir en la roda de premsa que va oferir a Roma després de trobar-se per primera vegada amb la mandatària italiana. El model de la política transalpina és «eficaç», va afirmar. «L’últim any, les arribades [de migrants irregulars a Itàlia] han disminuït un 60% i al meu país han augmentat un 60%», va dir el líder popular. «Al meu país en aquest moment no hi ha política migratòria», perquè «Espanya no ha treballat», va afegir. Per això, «lamentablement la ruta canària és la ruta amb més pressió de migrants de la Unió Europea», va argumentar.

Feijóo es va pronunciar d’aquesta manera després de trobar-se amb Meloni al palau Chigi, la seu del Govern italià, en una reunió en què –a més de la situació a Veneçuela– precisament la migració va ser un dels principals temes de conversa, com també va poder confirmar aquest diari. Tot i això, en la seva posterior compareixença davant els mitjans, el líder del Partit Popular també va sorprendre a l’evitar els tons massa durs i esquivar uns quantes preguntes sobre el gran pla –criticat per diverses organitzacions de drets humans– d’externalització de fronteres de Meloni a Albània.

«Un tema d’Estat»

La immigració «no és un tema ideològic; és un tema d’Estat. I la política migratòria ha de ser una qüestió de màxima rellevància a la Unió Europea», es va limitar a dir. Es tracta d’«un dels grans temes europeus, hem de tenir una posició al respecte i, per això, hi estic interessat», va afegir, al recordar que fins i tot el laborista Keir Starmer, nou primer ministre britànic, es va reunir recentment amb Meloni i va elogiar el seu model.

És aquest el desenllaç de la nova etapa de la relació entre la italiana i el líder del PP, que en el passat havia mantingut una actitud distant amb Meloni, però que s’ha anat acostant de mica en mica a la líder de Germans d’Itàlia. «No em sembla homologable a altres partits que es consideren d’extrema dreta a Europa», havia dit Feijóo al maig del partit de Meloni, en un acte a Barcelona juntament amb l’eurodiputada Dolors Montserrat. A començaments de juliol, la sortida de Vox del grup que lidera la italiana a la UE –Conservedors i Reformistes Europeus– va donar un nou impuls a la relació. Allunyat el rival intern, en efecte, l’actitud del líder popular va ser particularment evident cap a finals d’aquell mes.

Quan li van preguntar sobre l’eventualitat d’una entrada de Meloni al PPE, Feijóo va afirmar llavors que això depenia «de l’actitud de la senyora Meloni», però va afegir que les posicions de Meloni avui els preocupen «molt menys en relació amb al moment en què va ser elegida per al govern». Per això, va afegir que la seva aspiració era mantenir una relació «correcta i fructífera» amb la mandatària, segons va dir llavors en una entrevista publicada per Il Corriere della Sera. No en va una de les persones de les quals Feijóo gairebé no es va desenganxar durant el desplaçament que va fer a Roma va ser Antonio Tajani, el titular d’Exteriors d’Itàlia, a més de cap de Forza Italia (FI) i també personatge clau del recent acostament entre el popular i Meloni.

Notícies relacionades

Trobada amb Forza Italia

Tant és així que, durant la seva visita, precisament amb Tajani, Feijóo també va participar en una trobada amb joves de Forza Italia i, sempre amb ell, es va presentar en la roda de premsa de l’Associació de la Premsa Estrangera a Roma (on a més va patir un petit contratemps quan es va quedar atrapat uns minuts en un ascensor de l’edifici). Tajani és «un acreditat defensor d’Espanya, i un dels grans polítics de la nostra generació», va voler remarcar el cap del Partit Popular.

Temes:

Govern Roma