Ronda de contactes

Illa i Mas, trobada amb el finançament de fons

Després de rebre al Palau de la Generalitat Montilla i Pujol, l’actual cap del Govern es va reunir ahir amb el president del 9N, que va mirar d’aconseguir un pacte fiscal per a Catalunya. Tots dos van posar en valor la institució catalana.

Illa i Mas, trobada amb el finançament de fons
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer va ser el torn de l’expresident José Montilla, després el de Jordi Pujol i, ahir, li va tocar a Artur Mas. El president de la Generalitat, Salvador Illa, continua amb la ronda de contactes amb els seus antecessors. L’objectiu, tal com va avançar EL PERIÓDICO, és posar en valor la tasca dels seus predecessors i projectar-los com a part de la institucionalitat de Catalunya.

Illa va rebre l’expresident Mas a les nou del matí al Palau de la Generalitat, en una reunió que es va fer a porta tancada, igual que les dues anteriors. Posteriorment, en un missatge a les xarxes socials, el cap del Govern va definir Mas com a una "figura política que ha treballat i treballa per a la continuïtat de la institució".

Mas, per la seva banda, va voler remarcar la "rellevància" de la figura de la presidència de la Generalitat, així com "el seu simbolisme especial", i va assegurar que la seva participació en la ronda de consultes busca "ser útil sempre i en tot moment" per a Catalunya.

El mandat d’Illa estarà marcat per l’acord amb ERC per a un nou model de finançament, una qüestió amb què ja tenen experiència tant Montilla, que va ser l’últim president que va pactar un finançament amb el Govern, com Mas. El postconvergent, no obstant, no va tenir la mateixa sort. En el seu cas, va mirar d’arribar a un pacte fiscal similar al que opera al País Basc, però va rebre un cop de porta de la Moncloa, en aquell moment liderada per Mariano Rajoy. Aquesta negativa va ser la llavor de la consulta independentista del 2014 i, en definitiva, del procés.

La reunió amb Pujol, per la seva banda, va servir a Illa per posar en valor la seva figura com a promotor de l’autogovern. La causa judicial per corrupció que té pendent a l’Audiència Nacional no va ser un inconvenient per a la trobada després que l’expresident hagi anat sortint a poc a poc de l’ostracisme a què el va condemnar la seva confessió. Després de la reunió, Illa el va definir com a "una de les figures més rellevants de la història política de Catalunya".

Puigdemont

Després de Mas, el president preveu reunir-se amb el seu antecessor més pròxim, Pere Aragonès, amb qui ja va fer un traspàs de carteres quan va accedir al poder, i també amb Quim Torra. Queda, a priori, fora d’aquesta agenda, l’expresident i actual líder de Junts, Carles Puigdemont.

Notícies relacionades

El Govern, de moment, ha sigut ambigu sobre si es produirà aquesta reunió. L’argument és que les cites estan previstes per conèixer la tasca institucional de les seves respectives oficines com a expresidents, mentre que Puigdemont continua a la primera línia de la política, tot i que no ostenta un càrrec orgànic a Junts.

Tot i així, l’actual presidenta del partit, Laura Borràs, va reclamar el president que l’inclogui a la llista. "Si està fent ronda amb presidents de la Generalitat, el 130 es diu Carles Puigdemont", va remarcar, al mateix temps que va denunciar que no pugui ser present a Catalunya per "una llei d’amnistia que no amnistia".