El procés als tribunals

Llarena veu indicis de delicte en la fuga de Puigdemont i envia el cas a Barcelona

El jutge del Suprem qüestiona que els Mossos no detinguessin el líder de Junts 

L’expresident atribueix al magistrat un ànim "maliciós"

Llarena veu indicis de delicte en la fuga de Puigdemont i envia el cas a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge d’instrucció del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va acordar deduir testimoni i enviar als jutjats de Barcelona "als efectes legals oportuns" els informes aportats pels Mossos d’Esquadra i el Ministeri de l’Interior, que expliquen les raons per les quals l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no va ser detingut quan va aparèixer públicament a Barcelona el 8 d’agost, malgrat tenir una ordre de detenció en vigor.

Segons el magistrat, el que s’exposa en aquests informes "impedeix excloure la participació d’altres responsables no aparents en els delictes previstos als articles 408 i 451.3 b del Codi Penal". El primer castiga "l’autoritat o funcionari que, faltant a l’obligació del seu càrrec, deixés intencionadament de promoure la persecució dels delictes dels quals tingui notícia o dels seus responsables", amb una "pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys". El segon castiga qui, "amb coneixement de la comissió d’un delicte i sense haver-hi intervingut com a autor o còmplice, intervingués posteriorment en executar-lo, abusant de funcions públiques".

Tret que aquests presumptes autors fossin aforats davant el Tribunal Suprem, el magistrat no seria competent per poder investigar-los. Per això, només era qüestió de temps que procedís a remetre les actuacions als jutjats de Barcelona, que és on es va produir l’aparició i posterior desaparició del líder de Junts.

En la seva providència, el jutge Llarena assenyala que "malgrat expressar-se en l’informe autonòmic la dificultat d’abordar la detenció del processat en el si de l’aglomeració de persones a què es va incorporar i malgrat indicar la possible participació de tres individus en la fuga, els informes no reflecteixen impediments perquè el dispositiu policial pogués abordar la detecció del processat rebel en el seu trànsit fins al lloc on es va unir a aquesta aglomeració de persones que l’esperaven, ni tampoc la impossibilitat d’abordar amb efectivitat el seu posterior seguiment i abast, fins al punt que es va materialitzar la seva fuga del territori nacional".

Recurs

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recórrer de nou la decisió del jutge Pablo Llarena de no haver-li aplicar l’amnistia.

En un escrit de 46 pàgines, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, considera "evident que l’instructor no ha resolt dins del termini legalment establert els diferents recursos de reforma interposats per les parts davant la interlocutòria d’1 de juliol", en què va rebutjar aplicar-li l’amnistia. Afegeix que Llarena "va deixar sense efecte la seva llicència de vacances amb l’anhel notori de supervisar la captura" de Puigdemont, en virtut de l’ordre de detenció nacional que encara hi ha en vigor en contra seu, cosa que posa de manifest "el maliciós de la dilació, que haurà de resoldre’s pel Consell General del Poder Judicial", davant el qual ho va denunciar a l’agost.