Crisi interna

Xavier Godàs s’enfrontarà a Junqueras pel lideratge d’ERC

Nova Esquerra Nacional elegeix com a candidat l’exalcalde de Vilassar de Dalt 

La llista, avalada per Camps, Sans i Jordà, fuig de "personalismes"

«Efectivament, no soc conegut com les meves companyes, però tampoc vaig néixer ahir», afirma l’aspirant 

Xavier Godàs s’enfrontarà a Junqueras pel lideratge d’ERC
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Incògnita aclarida. El candidat de Nova Esquerra Nacional a les primàries d’ERC per ser el pròxim president del partit és l’exalcalde de Vilassar de Dalt (2011-2019) i exdirector general a la Conselleria de Drets Socials (2022-2024) Xavier Godàs. Aquest sociòleg serà, doncs, qui s’enfrontarà a Oriol Junqueras –que encapçala la candidatura Militància Decidim– en la lluita per mirar d’aconseguir el lideratge d’ERC en la votació del 30 de novembre.

Godàs (Vilassar de Dalt, 1969) no estarà sol en el repte de derrotar Junqueras. Ahir va presentar la seva candidatura com una proposta "col·lectiva" en la qual l’acompanyaran en llocs destacats tres dones. La número dos del projecte és l’exdiputada del Parlament Alba Camps, que aspira a ser la pròxima secretària general d’ERC. Completen el quartet l’actual vicepresidenta del Parlament Raquel Sans i l’exconsellera i diputada al Congrés Teresa Jordà.

¿Per què la insistència en la idea que la seva és una proposta coral i no presidencialista? Doncs perquè, per confrontar amb Junqueras, aquesta candidatura vol presentar-se com un projecte lluny de "personalismes", és a dir, lluny de l’ERC dels últims 13 anys, en la qual Junqueras ha exercit de líder absolut. És la forma que tenen per marcar distàncies amb el junquerisme i intentar convèncer la militància que ERC mereix un altre tipus de lideratge.

En les seves primeres paraules com a candidat, Godàs va oferir una altra dada rellevant: si guanya les primàries se centrarà en el partit i no té intenció de ser el pròxim candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat. Aquest és un altre dard a Junqueras, que lluita tant per liderar l’organització com per després ser el pròxim candidat a les eleccions. Godàs va replicar que "la presidència d’un partit ha de centrar-se en el partit" i ell no tindrà "cap altra expectativa" que "enfortir" ERC.

Des de la candidatura de Junqueras es van donar per al·ludits i van voler donar la benvinguda al nou candidat. Fonts del projecte de l’exlíder d’ERC consideren que Godàs ha presentat una llista "molt continuista" vinculada a l’"equip de [Sergi] Sabrià", exestrateg del partit esquitxat per la polèmica dels cartells de Maragall, i de "fidelitat" a la secretària general del partit, Marta Rovira. La batalla està servida.

L’exalcalde també va oferir les primeres pinzellades del seu projecte. Sense oblidar que ERC és "una eina d’alliberament nacional", vol un partit centrat a defensar "la prosperitat per a tothom". Això cal entendre-ho com una ERC inequívocament d’esquerres bolcada en la defensa dels drets socials dels catalans. A més, vol una formació que no se sotmeti a la pressió ni de Junts ni del PSC. "Una ERC que no demana permís al centredreta català, per molt independentista que sigui [Junts], ni a l’esquerra sucursalista espanyola [PSC]", va resumir.

Trencament amb l’etapa actual

Notícies relacionades

De tots els possibles candidats que podia escollir Nova Esquerra Nacional d’entre les seves files, Godàs era probablement unes de les cares menys conegudes pel gran públic. Ell va ser el primer a reconèixer-ho: "Efectivament, no soc tan conegut com les meves companyes –Camps, Jordà i Sans–, però tampoc vaig néixer ahir". És un hàndicap d’inici, però que la candidatura intentarà vendre com un punt a favor per ser una "renovació" que permet el trencament amb l’etapa actual del partit.

L’elecció d’un perfil desconegut com el de Godàs també s’ha d’entendre com un intent de Nova Esquerra Nacional de treure’s de sobre l’etiqueta de ser la candidatura rovirista, és a dir, un projecte controlat externament per l’actual secretària general. Altres noms de la candidatura sí que estaven molt més vinculats a Rovira i era més difícil marcar distàncies. Godàs va reivindicar que el seu és un projecte amb "criteri polític" propi que no necessita "adjectivar"-se.