Compareixença al Parlament

Duch ampliarà la xarxa d’‘ambaixades’ però garanteix "lleialtat" al Govern

El conseller diu que l’acció exterior de la Generalitat complirà la legalitat i que les delegacions actuaran "al marge d’ideologies"

Duch ampliarà la xarxa d’‘ambaixades’ però garanteix "lleialtat" al Govern
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nou conseller de la Unió Europea i d’Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, va comparèixer ahir per primera vegada al Parlament per explicar els objectius del seu departament i va anunciar que el Govern "consolidarà i ampliarà" la xarxa d’ambaixades que la Generalitat té a l’estranger. Ho farà en compliment del compromís que el PSC va assumir amb ERC a canvi de la investidura de Salvador Illa. "No tinguin cap dubte que es complirà", va destacar.

Notícies relacionades

La Generalitat té 21 delegacions a l’exterior, la majoria en funcionament i d’altres en via de posar-se en marxa. L’acord PSC-ERC fixa que aquesta xarxa ha d’"ampliar-se" i, tot i que no estableix el nombre, sí que cita les zones que s’haurien de prioritzar: Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Duch va assegurar que complirà l’acord, tot i que va avisar que les ambaixades tindran sempre com a "línia vermella" actuar dins de les competències de l’Estatut. També va plantejar una revisió del rol d’aquestes delegacions: vol que actuïn "al marge d’ideologies" i que exerceixin un paper de coordinació de les altres oficines de la Generalitat a l’estranger, com les de l’Institut Ramon Llull, les d’Acció o les de promoció turística.

Un dels eixos del discurs de Duch va ser que l’acció exterior s’ha de moure dins del respecte al marc competencial de la Generalitat. Així, el conseller va dibuixar una acció exterior catalana ambiciosa, però que actuï amb "lleialtat institucional" a l’Estat i que avanci "sempre" des del "compliment de la legalitat" vigent.