Visita del president

Illa anuncia 70,8 milions per a un pla de xoc contra la sequera del Priorat

La previsió del Govern és concedir ajudes directes a les explotacions agrícoles abans de final d’any i habilitar 19 milions més per a cooperatives

Afrontar l’escassetat hídrica va ser una de les promeses del president durant la campanya electoral

Illa anuncia 70,8 milions per a un pla de xoc contra la sequera del Priorat
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va viatjar ahir a Cabacés, petita localitat del Priorat que s’ha convertit, sense voler-ho, en el quilòmetre zero de la sequera a Catalunya. Castigat per tres anys consecutius de sequera i males collites i amb una orografia i una climatologia que tampoc li permeten diversificar cultius, el municipi va veure, a sobre, com la setmana passada cremaven més de 100 hectàrees de terrenys. Illa, que va ser rebut per un centenar d’agricultors concentrats davant la seu de l’ajuntament, va arribar a la localitat amb un pla de xoc de 70,8 milions d’euros sota el braç, un pla de resposta urgent contra la sequera (PRUS), amb el qual espera pal·liar la greu situació que pateix la comarca i revertir el dèficit hídric que l’ofega.

Les ajudes, va destacar el president català, al qual va acompanyar el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, estan pensades per recolzar de manera directa les explotacions agrícoles afectades per l’escassetat d’aigua, per a projectes que permetin resoldre a mitjà termini els reptes hídrics de la zona i per executar les accions necessàries per fer front a les conseqüències de l’incendi recent a la comarca.

Projecte polèmic

Així, el paquet de 70,8 milions està obert als 1.100 propietaris de les 5.360 hectàrees de cultius que hi ha a la zona. «L’import es distribuirà tant en funció de l’extensió de les explotacions com dels tipus de cultiu», va indicar la Generalitat, que s’ha compromès a fer efectius els pagaments abans del 31 de desembre. A més d’aquest import de subvencions directes, Illa va anunciar que es desbloquegen ajudes a les cooperatives, amb 19 milions d’euros més, per desenvolupar projectes fins al 2027. Un total de nou cooperatives es beneficiaran d’1,5 milions.

El Govern també activarà dues línies de finançament de l’Institut Català de Finances (ICF) pensades per fer front a la sequera. Una serà per a l’agrotransformació i l’altra és la renovació de préstecs a l’agroliquiditat, que estarà dotada de 40 milions i serà accessible a principis d’any. Fonts de Presidència destaquen que s’hagi activat aquesta via de finançament en tan sols un mes i mig de mandat del nou Govern. «Els departaments de Territori i Agricultura han fet un treball ingent perquè s’accelerés tot el possible», remarquen des del Palau.

Com ja havia anunciat el conseller Ordeig en la seva primera visita a la comarca fa unes setmanes, el Govern té intenció d’accelerar els terminis per a la connexió del sistema de regs del Garrigues Sud amb la Comunitat de Regants d’Aigües del Riu Montsant, uns treballs valorats en més de sis milions d’euros. Inicialment, aquest projecte s’havia de completar el juny del 2027, «però la urgència hídrica del territori ha imposat que la data de finalització s’hagi pogut avançar a principis del 2026», van recordar les mateixes fonts. El projecte és polèmic, entre altres qüestions perquè suposa el transvasament de subministrament de la conca de l’Ebre a una zona situada a les conques internes catalanes.

Notícies relacionades

La Conselleria d’Agricultura està valorant, així mateix, ampliar l’àmbit de regadiu de la comunitat del Baix Priorat, un projecte que es tirarà endavant si s’adquireix el percentatge d’adhesió de beneficiaris necessari. La llei estableix que les obres d’aquest tipus, amb un cost estimat de 76 milions d’euros, les han d’assumir els regants via la factura de l’aigua, de manera que, per portar-se a terme, és necessari que hi hagi prou usuaris que estiguin disposats a assumir-ho.

Fer front a la sequera va ser una de les promeses que va fer Illa durant l’última campanya electoral. De fet, es va comprometre a aprovar un decret òmnibus per invertir 3.500 milions d’euros a curt, mitjà i llarg termini per fer front a l’escassetat d’aigua. Davant els incendis del Priorat de la setmana passada, va encarregar al seu equip estudiar un paquet de mesures urgents per a la comarca.