Immigració

La justícia suspèn el protocol de menors de les Canàries

La justícia suspèn el protocol de menors de  les Canàries
1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) ha assumit els arguments de la Fiscalia Superior de les Canàries i ha suspès de forma "cautelaríssima" i immediata l’aplicació del protocol elaborat pel Govern regional per ordenar la recepció dels nens i adolescents migrants que entrega l’Estat a la comunitat autònoma. El ministeri públic va sol·licitar dimecres que se suspengués immediatament la guia d’execució al considerar que podria perjudicar la cura de nens en "situació de desemparament patent". La interlocutòria de la Secció Primera de la Sala Contenciosa Administrativa, publicada ahir, dona al Govern regional fins dimecres vinent perquè "al·legui el que estimi procedent".

El viceconseller de Presidència i portaveu del Govern de les Canàries, Alfonso Cabello, va informar ahir que l’Executiu acata la decisió del TSJC, que "suspèn l’aplicació del protocol de manera raonable", però els serveis jurídics de la comunitat autònoma ja estan treballant en les al·legacions perquè consideren que els arguments que donen per implantar-lo són "àmpliament millorables".

Notícies relacionades

Malgrat la decisió de suspendre el protocol, els magistrats advoquen per "la conveniència de recerca d’espais de trobada que propiciïn l’assoliment d’actuacions coordinades en el marc d’un clima de lleialtat i col·laboració institucional", un factor indispensable de cara a "abordar el fenomen de la immigració irregular i el seu singularíssim impacte que té en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Canàries".

El TSJC recalca que és "incontestable" que el protocol canari inclou tota una sèrie de requisits que han de ser observats abans de l’entrega dels menors. Tot i així, la sala assenyala que no és moment de pronunciar-se "sobre l’ajust a la legalitat de la resolució impugnada", sinó només de determinar si es presenten les circumstàncies d’especial urgència que exposa el ministeri fiscal.