Ronda de reunions amb els líders autonòmics

Sánchez estreny vincles amb el PNB però no divideix el PP pel finançament

Moreno i Rueda admeten que no hi va haver propostes sobre el repartiment de recursos que poguessin obrir esquerdes entre els barons 

Tots dos insisteixen a debatre-ho en la Conferència de Presidents

Sánchez estreny vincles amb el PNB però no divideix el PP pel finançament
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El primer episodi de la llarga ronda de reunions a la Moncloa entre Pedro Sánchez i els presidents autonòmics va servir ahir al cap de l’Executiu central per acostar-se encara més a un soci fonamental en el seu convuls mandat, però alhora va plasmar les dificultats a l’hora d’obrir una esquerda en el PP pel finançament.

D’una banda, el cap de l’Executiu va estrènyer vincles amb els nacionalistes bascos a través de la seva reunió amb el lehendakari, Imanol Pradales. De l’altra, les cites amb el gallec Alfonso Rueda i l’andalús Juanma Moreno van quedar molt lluny de ser una successió d’intents de mirar de dividir els conservadors.

Amb la polèmica pel nou finançament català lluny de dissipar-se i davant una successió de cites en la Moncloa que la madrilenya Isabel Díaz Ayuso continua jugant a boicotejar quan arribi el seu torn, la por del PP era que Sánchez temptés els seus barons amb un finançament «singular» en els seus territoris. Fins al punt que Génova va decidir intervenir i fixar una posició conjunta per anticipar-se. Però el president del Govern no va jugar gaire aquesta carta. Moreno ho va reconèixer: «A mi no m’ha ofert una quitació de deute ni res semblant».

El líder del PSOE sí que va insistir en el plantejament que calia debatre sobre el finançament, però cap dels dos mandataris del PP es va sortir del guió establert. De fet, tots dos van recalcar que l’únic fòrum viable per fer-ho continua sent la Conferència de Presidents per abordar-lo de manera «multilateral». Moreno va anar un pas més enllà al demanar formalment al president que «retirés la proposta de la quota catalana». «Jo li he explicat que Andalusia surt derrotada si s’accepta aquest model de finançament. I que utilitzaré tots els instruments per frenar-lo», va advertir.

Sense propostes

Abans que acabi l’any se celebrarà a Cantàbria la reunió de tots els presidents, però Sánchez vol que se cenyeixi al debat de la vivenda. Rueda i Moreno també van transmetre certa decepció per la falta de concreció en la cita amb Sánchez. Tots dos donaven per fet que el president no només escoltaria, sinó que aportaria informació i fins i tot faria alguna proposta. No va ser el cas. El dirigent andalús també va posar sobre la taula el debat migratori, que tant preocupa en la seva comunitat, les Canàries i Ceuta. Però va tornar a dir que se n’anava «sense compromisos clars».

El finançament era el plat fort de la jornada. I, com va dir el titular de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, s’ha de tractar en el Consell de Política Fiscal i Financera, que reuneix els consellers d’Hisenda amb la ministra del ram, María Jesús Montero. Tot i així, fonts de la Moncloa van matisar que si la majoria de mandataris autonòmics demanen que s’inclogui el finançament en l’ordre del dia, no tindrien més remei que acceptar-ho.

Aquesta va ser la primera ronda en què van participar presidents del PP. S’haurà de veure l’evolució de les pròximes cites, però dirigents territorials i també des de la cúpula conservadora no van negar la seva sorpresa al veure el que va passar ahir. Estaven convençuts que hi hauria temptacions a sobre de la taula. També aquest risc era el principal atac de la madrilenya Ayuso cap al Govern central.

Notícies relacionades

La primera reunió de Sánchez va ser amb Pradales, del PNB, un partit que governa Euskadi amb els socialistes i que, excepte en alguna ocasió, com la setmana passada per reconèixer Edmundo González com a vencedor a Veneçuela, s’ha mantingut al costat de la coalició de PSOE i Sumar en el Congrés.

Més enllà d’insistir en la necessitat d’aprofundir en les transferències a la seva comunitat i culminar el desenvolupament de l’Estatut de Gernika, Pradales va insistir en la necessitat de continuar donant «estabilitat» al cap de l’Executiu en aquest convuls mandat. «Sánchez té ganes de continuar amb una legislatura llarga. Euskadi, que és una peça important, jugarà a favor de l’estabilitat en l’Estat», va assenyalar Pradales.

Temes:

Govern PSOE