Josep Rull: "Hem de decidir sobre fluxos i permisos de residència
Junts defensa que en els parlaments s’ha de parlar de tot, però el seu partit ha tombat la tramitació d’una iniciativa per mirar de regular els lloguers de temporada que s’havien d’obrir a esmenes. ¿No és contradictori?
Quan una proposició de llei es mou en uns paràmetres, és molt difícil fer un gir com el que planteja Junts durant la tramitació. I, si es produeix, hi ha percepció d’engany. L’accés a la vivenda és molt preocupant i afecta molta gent. Però si no tens una majoria en el Congrés, has de pactar.
¿Quina és la seva proposta?
La hiperregulació ha dissuadit molts petits propietaris que tenen pisos inactius, per la inseguretat jurídica. La major part de les vivendes no són de grans tenidors. Hem de resoldre aquesta qüestió, perquè és el principal fre de l’ascensor social, però no ho farem amb titulars fàcils.
El Congrés votarà per segona vegada aquest dijous el sostre de despesa, el primer pas per elaborar els Pressupostos Generals de l’Estat. ¿Què farà Junts? ¿Tornarà a tombar-lo?
La pregunta és què ha de fer el Govern per evitar que es tombi. El pacte de Brussel·les plantejava una manera de negociar. Si [el PSOE] creu que el pacte és vàlid, ha d’actuar amb coherència. No pot actuar des de la unilateralitat, sinó que s’ha d’arribar a acords.
¿Junts es pot permetre deixar caure Sánchez sense que se li hagi aplicat l’amnistia a Carles Puigdemont?
Som conscients que un Govern del PP i de Vox seria molt contundent, però això no va de confortabilitat d’una formació o de Puigdemont. L’objectiu és poder avançar en el reconeixement nacional de Catalunya.
La qüestió del finançament s’arrossega des de fa molts anys. ¿Per què no remar amb ERC per aconseguir-ho?
És un dels temes de negociació amb el PSOE. Si és un concert econòmic, anirem a totes. Però, perquè sigui un concert econòmic, necessitem tres elements: que Catalunya recapti tots els tributs, que es fixi una quota de retorn amb els costos del que assumeix l’Estat i sortir del marc de la LOFCA. Cal acabar amb la multilateralitat. Però Sánchez ens parla d’una singularitat per a tothom. És un "cafè per a tothom" incert, vaporós i inviable.
¿Per què no negociar conjuntament si l’objectiu és el mateix?
Quan entri en el Congrés s’incorporaran totes les parts, però és una tasca que tenim pendent els independentistes: buscar mecanismes de negociació conjunta. Tant de bo hagués sigut possible des del principi, quan teníem una força determinant junts a Madrid. Soc dels que creuen que encara es pot reconduir.
¿En quin punt està el traspàs de competències en immigració? Marlaska descarta el control de fronteres. Per tant, ¿en què ha d’acabar aquesta llei i quin és el seu el model?
Hem de poder decidir sobre els fluxos i sobre els permisos de residència i de treball. Quan parlem de drets i deures, han de quedar ben concretats en els permisos.
Notícies relacionades¿Puigdemont hauria d’assumir la presidència del partit?
A mi sí que m’agradaria que ho fes. Després hem de veure com encaixem les peces, però el lideratge operatiu de Puigdemont ha de tenir una traducció formal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions