Consell nacional dels republicans

Rovira amenaça de trencar amb Illa si no s’avança en el finançament

La secretària general admet "errors garrafals" i una "fallida ètica" en la gestió dels cartells de Maragall

El partit es comença a inquietar perquè alguns consellers del nou Govern han refredat el tema 

Rovira amenaça de trencar amb Illa si no s’avança en el finançament
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va exigir ahir al president de la Generalitat, Salvador Illa, que comenci a exhibir "avenços rotunds" perquè Catalunya tingui el nou finançament que ERC va pactar amb el PSC al mes d’agost. Li va advertir que només així ERC negociarà amb el nou Govern socialista els pressupostos de la Generalitat del 2025. Si no hi ha aquests avenços cap al "concert econòmic" i la "sobirania fiscal", els republicans donaran per trencat l’acord d’investidura. "Si no es compleix el pacte, arribarem al final del camí", va dir.

El partit de Rovira comença a inquietar-se amb Illa perquè alguns dels seus consellers, com la portaveu Sílvia Paneque, han refredat el nou finançament català i han traslladat públicament que ara la prioritat és aprovar els comptes del 2025. En canvi, ERC considera que, després de la tensió interna que li va provocar investir president Illa, ara no es pot permetre votar a favor dels comptes si primer no hi ha senyals que Catalunya aconseguirà un finançament potent. Rovira va deixar anar diverses advertències en el mateix sentit: "Ens serà impossible entrar en qualsevol diàleg pressupostari si no es compleix eficaçment l’acord [d’investidura]".

Amb tot, la llei de pressupostos és clau perquè Illa aconsegueixi tenir estabilitat en el primer tram de la legislatura, i Rovira ho sap. És per això que ERC buscarà que la negociació pressupostària es converteixi en la palanca perquè la Generalitat i la Moncloa donin els primers senyals que Catalunya comptarà amb un nou finançament. Aquests primers senyals es podrien concretar, per exemple, en un enfortiment de l’Agència Tributària de Catalunya, que ha d’augmentar exponencialment la capacitat que té per recaptar els impostos dels catalans.

Rovira ahir també va donar mostres que hi ha coses que sí que aprova del nou Govern del PSC. En aquest sentit, es va felicitar perquè el Gabinet d’Illa hagi creat una conselleria específica sobre política lingüística i hagi emès un informe sobre l’estat del català.

La secretària general es va manifestar així en un discurs davant el consell nacional d’ERC, l’últim que se celebra abans del congrés del partit del 30 de novembre, en què els militants hauran d’elegir un nou líder i una nova direcció.

Ahir, diversos consellers nacionals van acudir a la cita per exigir que el partit tanqui una vegada per totes la polèmica pels cartells que es burlaven dels germans Maragall. Tot i que Rovira no va al·ludir específicament a la qüestió, sí que va admetre que la formació ha comès "errors garrafals" que de vegades l’han portat a la "fallida ètica i moral".

Petició d’explicacions

Notícies relacionades

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en la part del consell nacional que no és pública, diversos consellers nacionals van demanar explicacions a Rovira sobre la polèmica. A la diana, però, no només hi van posar la secretària general. Algunes de les persones que van demanar la paraula van considerar que l’expresident del partit, Oriol Junqueras, també hauria de donar la cara pel que ha passat. Rovira va fer una presentació sobre com funcionaven les campanyes de propaganda encoberta d’ERC que han originat tot el problema.

La pugna interna amb els cartells dels Maragall també cal llegir-la en clau del congrés. Les quatre candidatures que es disputen el poder miren d’utilitzar el tema a favor seu. Rovira va aprofitar la seva última intervenció davant el consell nacional per demanar que tota la militància miri de "repensar" ERC amb "maduresa" en aquest congrés del dia 30. "Demano un gran debat d’idees i de com es pot millorar organitzativament el projecte", va dir. La secretària general, a qui s’atribueix proximitat a la candidatura que lidera Xavier Godàs, va donar aquest missatge conciliador perquè és conscient que l’ambient intern està cada vegada més caldejat.