Trobada socialista

Illa promet defensar «amb convicció» el finançament singular per a Catalunya

«No ens donaran lliçons els que baixen impostos», assegura 

El president de la Generalitat reivindica la «solidaritat» dels catalans davant les crítiques del Partit Popular

Illa promet defensar «amb convicció» el finançament singular per a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Un dia plujós amb núvols en la Festa de la Rosa de Gavà sembla el preludi de la que s’acosta davant el debat sobre el finançament que el PSOE ha obert de bat a bat. No obstant, per més ruixats que es pronostiquin i amb el president del Govern, Pedro Sánchez, despenjat a última hora de la convocatòria del PSC per la meteorologia, Salvador Illa la va celebrar ahir amb la seva militància, i per primera vegada va acudir a la gran trobada del socialisme català amb el títol de president de la Generalitat. Ho va fer exhibint la seva «potència per governar» i sota la proclama que «Catalunya ha tornat» amb vocació d’exercir de locomotora a escala estatal per més que hi hagi qui es posi «nerviós». Un missatge amb doble destinatari: al PP, a qui avisa que no s’empetitirà, i a ERC, davant la qual reafirma que complirà la seva paraula.

Illa no va esmentar directament la disputa econòmica ni els destinataris del seu encàrrec, però se li va entendre tot quan va prometre que s’asseurà amb la resta d’autonomies per defensar «amb respecte, però amb convicció», el seu model per a Catalunya. El dard anava especialment dirigit a les comunitats governades pel PP i particularment al Madrid d’Isabel Díaz Ayuso, tot i que també hi ha barons del PSOE que arrufen les celles davant el finançament singular pactat entre el PSC i ERC a canvi de la investidura. «Catalunya està i estarà en la primera línia de la solidaritat. Som poc de donar lliçons, però tampoc ens les donaran aquells que abaixant impostos reclamen més recursos. Això no és solidaritat, això és una altra cosa», va sentenciar.

Divendres passat, els presidents autonòmics van començar a desfilar per la Moncloa per abordar aquest tema amb Sánchez. Es va estrènyer el vincle amb el PNB, però no amb el gallec Alfonso Rueda i amb l’andalús Juanma Moreno, dos capitostos del PP. La cita amb Illa no està fixada encara per dificultats de quadrar agendes, però previsiblement serà en els pròxims dies. El discurs d’Illa tenia també de retruc ERC com a destinatària. Reafirmar el seu compromís de defensar el finançament singular davant la resta d’autonomies va ser la manera de demanar calma als republicans l’endemà que advertissin que els avanços en la qüestió estan vinculats al suport dels pressupostos catalans.

Polítiques d’esquerres

Notícies relacionades

Amb ànim d’aplanar el terreny d’aquesta negociació, el president va treure pit del pacte amb què va ser investit i va advocar per unes les polítiques d’esquerres que són ara més necessàries que mai. Menció especial a la carpeta de vivenda just la setmana en què Junts ha tombat la tramitació de la regulació dels lloguers de temporada. El president va remarcar que els acords subscrits fins ara han sigut «valents» i «audaços» –no sempre còmodes– i que el full de ruta implica «coalicions àmplies» i d’esquerres que permeten que tant ell com Pedro Sánchez siguin presidents. Només així, va afegir, es pot exercir de dic de contenció als «discursos d’odi» de l’extrema dreta i de la dreta «dubitativa» que no se’n desmarca.

El president també va posar l’accent en què a la cota de poder dels socialistes catalans s’ha aconseguit gràcies al «treball conjunt» entre el PSC i el PSOE. Fins ara, Illa i Sánchez han actuat en simbiosi i prioritzen continuar en aquesta línia, per més polseguera que aixequi el debat sobre el finançament, motiu pel qual el també primer secretari va demanar al seu partit que continuï «fort» i que tanqui files, vinguin o no turbulències. Els fruits del camí recorregut, amb carpetes espinoses com l’amnistia pel mig, va dir, ha donat els seus fruits tornant el PSC a la Generalitat 14 anys després, motiu pel qual mantenir la cohesió amb Ferraz forma part de la seva estratègia per aconseguir el nou finançament sense que es reprodueixin disputes del passat. El congrés del PSOE de finals de novembre serà la primera gran prova del cotó fluix per alinear posicions.