Comitè executiu dels conservadors

Feijóo presentarà als empresaris i sindicats la llei de conciliació del PP

El líder popular planteja que no sigui obligatori que el permís del pare sigui just al néixer el fill 

La norma es registrarà al Congrés d’aquí unes setmanes

«Vull recalcar el nostre compromís amb la democràcia a Veneçuela», assegura el dirigent

Feijóo presentarà als empresaris i sindicats la llei de conciliació del PP
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo va anunciar ahir que en les pròximes setmanes farà una ronda de reunions amb sindicats i empresaris per presentar-los la llei de conciliació que el PP està elaborant. El líder dels populars ho va dir davant el comitè executiu nacional del seu partit, que reuneix els principals càrrecs i els barons autonòmics. Hi va haver importants absències aquesta vegada per raons d’agenda: van faltar a la trobada, que inclou també dinar, Juanma Moreno (president d’Andalusia), Alfonso Rueda (Castella i Lleó), María Guardiola (Extremadura) i Jorge Azcón (Aragó). Moreno i Rueda es van veure divendres a la Moncloa amb el president, Pedro Sánchez, en la ronda que el cap de l’Executiu ha començat amb els presidents autonòmics.

Buscar suports

Els conservadors registraran la nova norma de conciliació al Congrés en les pròximes setmanes i, en aquest marc, volen comentar-la primer amb els agents socials per intentar buscar el seu suport. Feijóo ja va anunciar la setmana passada que la nova llei inclourà la gratuïtat de les escoles infantils de 0 a 3 anys i plantejarà que el 50% el financi l’Estat, amb 2.000 milions d’euros, i l’altre 50%, les comunitats autònomes.

En la seva al·locució, Feijóo va apuntar que no està d’acord que, amb l’actual llei, hi hagi unes setmanes (les sis primeres en concret) que el pare està obligat a fer just quan neix la criatura. "El PP no es posarà en la manera en què s’ho reparteixen mares i pares, tindran llibertat per utilitzar-ho el primer any del nadó", va afirmar. El líder dels populars defensa que la parella es distribueixi les setmanes com vulgui per a la millor dinàmica familiar, depenent de les necessitats de la llar.

En el Govern central desdenyen aquesta preocupació de Feijóo per la conciliació, quan el 2019, amb Pablo Casado com a cap dels populars, el PP va recórrer davant el Tribunal Constitucional la llei del Govern de Sánchez que equiparava progressivament els permisos perquè va considerar que ho va fer per decret llei (per la via d’urgència) per aprofitar-se electoralment de la mesura, aprovada just abans de les eleccions generals d’aquell mes d’abril.

En el seu discurs, d’uns 16 minuts, Feijóo també va parlar de Veneçuela, un assumpte internacional que la setmana passada va copar tots els titulars després que Esteban González Pons, vicesecretari d’Institucional, acusés el Govern de participar en un "cop d’Estat" contra Edmundo González, líder de l’oposició. Feijóo va tornar a repetir davant els seus que el PP d’Espanya "lidera la posició per a tot Europa" després que el Congrés, en primer lloc, i el Parlament Europeu, en segon, aprovessin una resolució en què es reconeix Edmundo González com a president electe. "Vull recalcar el nostre compromís inequívoc amb la democràcia a Veneçuela", va assegurar, fet que va provocar aplaudiments en el comitè executiu nacional. El PP ha fet de la defensa del candidat opositor –i l’atac al Govern, al qual continua anomenant "còmplice" d’una dictadura– la seva principal bandera política contra Pedro Sánchez en les últimes setmanes.

Notícies relacionades

El líder conservador va deixar clar que "tot el que està passant no representa la majoria del poble espanyol", amb referència a les fotografies en què es veuen dos alts càrrecs del Govern de Maduro a l’ambaixada espanyola i en presència de l’ambaixador junt amb Edmundo González, a qui presumptament va obligar a firmar uns documents en què es reconeix la victòria del chavisme. El Govern espanyol ha negat taxativament qualsevol connivència amb Maduro i continua exigint la publicació de les actes electorals com la resta de països europeus.

Com van fer els presidents autonòmics a la seva arribada –els que van voler parlar davant els micròfons–, Feijóo es va voler referir al finançament autonòmic i la consigna als seus de tallar d’arrel qualsevol bilateralitat amb la Moncloa.