Pugna interna

La fractura total entre Junqueras i Rovira posa en ebullició les primàries d’ERC

Marta Rovira y Oriol Junqueras

Marta Rovira y Oriol Junqueras

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les primàries d’ERC per elegir el nou líder del partit han entrat en ebullició. La decisió de dissabte passat de Oriol Junqueras de llançar la seva candidatura carregant contra la secretària general, Marta Rovira, ha sacsejat l’organització de dalt a baix. Ningú s’ha quedat indiferent: ni la mateixa Rovira, ni les candidatures que es disputen la victòria en la votació del 30 de novembre, ni tampoc dirigents i exdirigents de la formació. ERC és avui un partit obert en canal on discrepar en públic ja no només no és una excepció, sinó que està a l’ordre del dia.

Notícies relacionades

Que la ruptura entre Junqueras i Rovira era total ningú ho dubtava a hores d’ara, però dissabte es va produir un salt qualitatiu que va ser veure l’expresident d’ERC exhibir-la en públic amb tota la seva esplendor. En un acte davant més de mil persones, la majoria militants, Junqueras va responsabilitzar Rovira i els seus dirigents afins d’almenys tres qüestions difícils: de la derrota de les eleccions catalanes del 2017; de l’existència d’una "estructura B" en el partit que va protagonitzar la polèmica dels cartells contra els germans Maragall i d’haver governat ERC a través d’"òrgans paral·lels" que el van arraconar a ell, la direcció i el consell nacional.

Les reaccions al discurs de Junqueras s’han succeït en cadena. Una de les més esperades era la de Nova Esquerra Nacional, la candidatura a les primàries d’ERC que allotja les persones pròximes a Rovira. Una de les seves integrants més importants, Teresa Jordà, va explicar que la intervenció de Junqueras va ser una "decepció" tant pel contingut com per la "ràbia" i l’"odi" que va destil·lar. "ERC no es mereix en absolut que la persona que ha estat liderant el partit 13 anys utilitzi aquest to", va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Amb tot, els dos grans protagonistes de la convulsió interna, Junqueras i Rovira, ahir van intentar rebaixar el to.