El Govern central s’obre a modificar el camí d’estabilitat per atraure Junts

L’Executiu ajorna la votació prevista per demà al Congrés i es disposa a reactivar la negociació amb els postconvergents / Els socialistes ara no es posen terminis

El Govern central s’obre a modificar el camí d’estabilitat per atraure Junts
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La votació del camí d’estabilitat prevista per demà, dijous, no tenia els suports necessaris i el Govern central va decidir donar-se més temps per evitar una derrota parlamentària que deixaria els Pressupostos pendents. El Consell de Ministres va acordar ahir retirar-la de la tramitació parlamentària davant el previsible rebuig del PP, Vox i Junts, que ja la van tombar el mes de juliol passat.

"El Govern vol esgotar totes les possibilitats per arribar a un pacte que seria beneficiós per a totes les comunitats autònomes i els ajuntaments", van justificar ahir fonts d’Hisenda. A la Moncloa miren directament Junts i entenen que hi ha "marge" per a l’acord. Per a això s’obren tant a modificar els objectius de dèficit, com va reclamar la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, com a abordar altres carpetes.

A més del mateix projecte de Pressupostos, sobretot referent a les inversions per a Catalunya i compromisos d’execució, a sobre de la taula estan pendents diferents carpetes que podrien servir com a moneda de canvi: la relativa a l’impuls de la llengua catalana a la UE (que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va reactivar aquest dimarts), la llei de delegació de competències en immigració o el "reconeixement nacional" de Catalunya. "Hi ha marge per a la negociació, que pot arribar a qualsevol punt", indiquen fonts de l’Executiu.

Segons el Govern central, Junts va transmetre en els últims dies que estava disposat a negociar si els socialistes retiraven la votació del camí de dèficit i s’obrien a modificar-la. "Quan veiem una esquerda, nosaltres hi entrem", expliquen els col·laboradors de Pedro Sánchez. De moment, la portaveu del partit independentista al Congrés, Miriam Nogueras, va celebrar el pas enrere de l’Executiu, en un clar símptoma que s’ha reactivat la relació entre els postconvergents i la Moncloa, molt deteriorada després de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat i la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l’amnistia a Carles Puigdemont.

Però Junts reclama un altre repartiment de dèficit que atorgui a les autonomies, com a mínim, un terç de l’objectiu total, un fet que l’Executiu assenyala que resulta impossible. Els socialistes, però, sí que consideren que hi ha espai per millorar els fons destinats a les comunitats.

La cita a Suïssa

La reunió divendres passat als afores de Ginebra (Suïssa) entre una delegació del PSOE, encapçalada pel seu secretari d’Organització, Santos Cerdán, l’expresident Carles Puigdemont, acompanyat del secretari general de Junts, Jordi Turull, no va servir per acostar posicions. "Res nou", admetien en la cúpula del PSOE. L’Executiu justifica la seva decisió com un "exercici de responsabilitat" amb l’objectiu de poder arribar a un acord que fins ara no ha sigut possible.

La portaveu del Govern central, Pilar Alegría, va justificar l’ajornament per donar una "nova oportunitat al diàleg i la negociació". Davant d’això va fer una crida a la "responsabilitat" davant el que ha qualificat de "càlculs partidistes d’altres". Amb tot, va apuntar directament al PP, evitant les mencions directes a Junts, perquè amb els objectius de dèficit plantejats pel Govern hi ha en joc 12.000 milions d’euros més de despesa per a les comunitats autònomes i els ajuntaments. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ja va fixar el rebuig de manera coordinada amb els presidents autonòmics del PP i va assegurar que l’Executiu no ha despenjat el telèfon per abordar el sostre de despesa.

Inicialment, es preveia portar al Congrés el projecte pressupostari al llarg d’aquest setembre, fet que obligava a arribar a un acord ràpid entre el PSOE i Sumar per dissenyar els comptes.

El congrés de Junts

"Ens agradaria que s’aprovessin al més aviat possible, però no ens posem terminis a l’obrir-se ara la negociació", indiquen fonts de la Moncloa. Els socialistes tenen la vista posada en una redefinició de l’estratègia en el congrés de Junts, que està fixat per a finals del mes d’octubre. Per aquesta raó es refreden els terminis per presentar els Pressupostos. Abans del congrés de Junts no seria el millor moment per sotmetre la votació de les esmenes a la totalitat dels Pressupostos, segons reconeixen fonts de l’Executiu. Pedro Sánchez ja va activar l’equip de negociadors de la investidura per intentar un acostament. És a dir, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán.

Notícies relacionades

Des de l’Executiu eviten criticar Junts i carreguen contra el PP per no donar el seu suport a un camí que permetria a les comunitats autònomes i ajuntaments gastar prop de 12.000 milions d’euros més en els dos pròxims exercicis. Davant els que només es mouen per càlculs electoralistes i partidistes, tot i que això suposi perjudicar els serveis públics de tots els ciutadans, el Govern espanyol treballa per tal de millorar la vida de la gent i buscarà un acord que preservi els recursos per a la sanitat, l’educació o la dependència a tots els territoris", defensen des de la Moncloa.

Els socialistes apel·len d’altra banda a l’efecte de les pressions sobre Junts perquè es decantin per una via més pragmàtica. En aquest sentit pressenten que poden "ajudar" qüestions com la concentració davant la seu de Junts la setmana passada després que canviessin el seu vot a última hora per tombar l’admissió a tràmit de la reforma per regular els lloguers.

Temes:

Govern PSOE