Tribunal Constitucional

L’Advocacia de l’Estat també recusa Macías en l’amnistia

La iniciativa per apartar el magistrat se suma a les del fiscal general i de Puigdemont

L’Advocacia de l’Estat també recusa Macías en l’amnistia

Fernando Sánchez - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

L’Advocacia de l’Estat s’ha sumat a la iniciativa del fiscal general de l’Estat i de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i també ha recusat l’últim magistrat que s’ha incorporat al Tribunal Constitucional, José María Macías, per apartar-lo de les deliberacions de la vintena d’assumptes que acumula la cort de garanties contra la llei d’amnistia. El TC els va donar llum verda en el ple de fa 15 dies amb l’admissió a tràmit de la qüestió d’inconstitucionalitat elevada pel Tribunal Suprem.

Precisament al Suprem s’ha dirigit una acusació popular personada en el cas Koldo i en la causa contra Begoña Gómez, Iustitia Europa, per querellar-se contra el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, i mirar així d’evitar que sigui el ponent de l’extensió de l’abstenció del magistrat Juan Carlos Campo a tots els assumptes relatius a la mesura de gràcia, per haver sigut recusat. De moment, l’alt tribunal ha rebutjat la pretensió que se suspengués el ple del TC previst per a avui, "al no presentar-se els pressupostos que legitimen" una mesura així.

Notícies relacionades

Encara no hi ha data per estudiar els incidents de recusació interposats contra Macías, d’una banda, i contra Conde-Pumpido, Laura Díez-Bueso i el mateix Camp, malgrat que es va abstenir per si mateix, de l’altra. El més habitual és que ells es pronunciïn al principi sobre si s’abstenen o no –cosa que no s’espera més que en el cas de l’exministre– i després es determini si es rebutja de ple l’incident o si se li dona tràmit.

El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va defensar ahir que "la recusació que la setmana passada va presentar l’Advocacia de l’Estat té a veure estrictament amb les causes legals que estableix la llei per a la recusació d’un magistrat i, per tant, obeeix a criteris tècnics".