Pressupostos

El PSOE dona quasi per perdut el vot sobre el sostre de despesa i en culpa el PP

Els socialistes admeten que hi ha molt poques possibilitats de tornar a atraure Junts, però miren d’aprofitar per desgastar Feijóo

El PSOE dona quasi per perdut el vot sobre el sostre de despesa i en culpa el PP
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ja dona pràcticament per perduda la important votació de dijous, quan el Govern tornarà a sotmetre davant el Congrés el camí d’estabilitat i el sostre de despesa, un pas previ indispensable per als Pressupostos de l’any que ve. El motiu del seu pessimisme, com gairebé tot en aquesta legislatura, es troba en Junts, un partit que s’ha allunyat de Pedro Sánchez des de la investidura de Salvador Illa i la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l’amnistia a Carles Puigdemont. Davant aquests auguris tan poc esperançadors, els socialistes, sempre acurats a l’hora de no fer esverar els postconvergents, s’esforcen ara a traslladar al PP la responsabilitat del que passi.

"Si el senyor [Alberto Núñez] Feijóo hi vota en contra, és probable que el Govern perdi la votació", va admetre ahir la portaveu del PSOE, Esther Peña, que va insistir en la idea que el seu partit i la Moncloa no deixen de llançar durant els últims dies: si el camí d’estabilitat torna a ser tombat, com va passar el juliol passat amb el vot en contra del PP, Vox i Junts, els Pressupostos s’hauran d’elaborar amb el camí anterior, que donava per als pròxims anys gairebé 12.000 milions d’euros menys per a comunitats i ajuntaments.

"Em vull adreçar als presidents i alcaldes del PP, però també als ciutadans que van votar aquesta opció. ¿Permetran que comunitats i ajuntaments perdin 12.000 milions d’euros només perquè Feijóo guanyi una votació?", va continuar Peña.

Reunió a Suïssa

Mentrestant, amb Junts, admeten fonts de la direcció del PSOE, no hi ha cap "negociació" en marxa. Tan sols "converses". Una delegació del PSOE es va reunir divendres passat a Suïssa amb Puigdemont, però la trobada no va ser gens fructífera, segons coincideixen a dir socialistes i postconvergents. Va confirmar el mal estat per què passen les relacions entre els dos partits.

Notícies relacionades

Però ni el Govern ni el PSOE volen posar el focus en el partit de Puigdemont, el concurs del qual, via suport o abstenció, resulta indispensable tenint en compte la composició del Congrés. Tots els missatges es dirigeixen a culpar Feijóo. Dos importants ministres socialistes també van orientar cap al PP tota la responsabilitat per no aprovar-se un nou camí d’estabilitat. Tant el titular de Transformació Digital, Óscar López, com el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, van qüestionar l’oposició "destructiva" del líder del PP perquè prioritzaria una derrota parlamentària de l’Executiu al fet de dotar de més recursos els territoris on governen els seus barons. Es tractaria de més de 12.000 milions d’euros menys per gastar en dos exercicis, com fa temps que adverteixen els socialistes.

"Resulta absolutament inconcebible que el PP vulgui votar una retallada", va afirmar Bolaños ahir al matí abans de concloure que a Feijóo no li "importa perjudicar els ciutadans si amb això intenta boicotejar l’acció del Govern".