Salvador Illa: "La comissió de l’aeroport es reunirà el 8 d’octubre"

Salvador Illa: "La comissió de l’aeroport es reunirà el 8 d’octubre"
2
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ampliació de la capacitat de l’aeroport de Barcelona-el Prat és un dels pilars de l’agenda del president Salvador Illa en matèria d’infraestructures i desenvolupament econòmic. En l’entrevista amb EL PERIÓDICO encarrila el calendari de la comissió tècnica que estudia el projecte: es reunirà el 8 d’octubre, i la previsió és que els seus treballs estiguin acabats a principis del 2025.

Posa molt d’èmfasi en la seguretat. ¿Quin és el seu balanç del dispositiu per a les festes de Barcelona i Tarragona?

És una política essencial del meu govern, perquè, sense seguretat a l’espai públic, les altres polítiques decauen. Pots fer molts equipaments o millorar biblioteques, que si la ciutadania no sent la seguretat de poder utilitzar-los i moure’s en l’espai públic, no seran adequats. Hem reforçat els dispositius treballant conjuntament amb els ajuntaments i deixant molt clar que hi ha d’haver un ordre, que això no és un batibull i que hi ha unes normatives. També posant recursos per garantir que es compleixin.

Un dels elements que dona més sensació d’inseguretat, de vegades no real, és la multireincidència. ¿Però el problema no és més als jutjats que en el Codi Penal?

La multireincidència és un problema. Hi va haver una reforma legal per posar-hi remei, tot i que queda algun aspecte tècnic a millorar en el qual s’està treballant. Efectivament, la cadena de seguretat comença amb els cossos i forces de seguretat, però acaba en l’àmbit de la justícia, que és la que ha de sancionar penalment aquelles conductes sancionables. Hi ha un dèficit important de jutjats, més d’un centenar, que intentarem corregir d’acord amb el Govern espanyol. No hi ha ajudat el bloqueig que hi ha hagut en el CGPJ, però afortunadament s’ha resolt. Cal dotar els jutges dels recursos que necessiten per treballar bé.

Quan es va reunir amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, li va reclamar tres coses: mossos, pisos i metro. ¿Què pot esperar en termes de mobilitat?

Desbloquejar inversions que estan estudiades i que, per diferents qüestions, no han rebut el suport financer del Govern, i un calendari d’execució de totes. En els pressupostos que havíem acordat per al 2024 amb ERC ja hi era. Habitatge i mobilitat, per cert, va molt lligat. Si tenim una bona xarxa de metro i arribem a més zones del conjunt metropolità, facilitem l’accés a l’habitatge, en el sentit que amplia el radi d’acció per poder anar a treballar a Barcelona.

Notícies relacionades

¿Quan es posarà en marxa la comissió tècnica per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona?

El 8 d’octubre. És una primera reunió, d’un conjunt de reunions, que tindrà un resultat que esperem que es produeixi a principis de l’any vinent, que ens donarà un diagnòstic tècnic i unes recomanacions sobre quina és la millor manera de millorar l’aeroport. Volem que continuï estant entre els sis primers d’Europa en matèria de trànsit de passatgers, que no perdem aquesta connectivitat, que és una riquesa per generar prosperitat compartida. I ho farem d’acord amb els màxims estàndards mediambientals, en puc donar garantia, d’això.