El Govern ofereix a Junts desclassificardocuments del CNI sobre el 17A
Sánchez continua amb les picades d’ullet a Puigdemont després de retirar de la tramitació parlamentària la senda de dèficit i obrir-se a reformular-la per atraure el vot dels postconvergents
El Govern central redobla els gestos cap a Junts en el context de les negociacions per atraure el seu suport al camí d’estabilitat. Després que dimarts es reactivés la comissió d’investigació sobre els atemptats gihadistes a la Rambla i Cambrils el 17 d’agost del 2017, compromesa amb els postconvergents per fer presidenta del Congrés a la socialista Francina Armengol, fonts de l’Executiu es mostren disposades a fer passos respecte a una de les principals exigències de Junts: la desclassificació de documents del Centre Nacional d’Intel·ligència CNI. "No hi ha cap inconvenient", van traslladar fonts del Govern incidint que amb aquest gest, negat fins ara, es podrà aixecar qualsevol ombra de sospita perquè el "CNI no va tenir cap participació".
Les discrepàncies pel que fa a les desclassificacions havien impedit consensuar una proposta de treball, imprescindible perquè la comissió es posés a caminar. Al Govern no parlen de terminis, però avancen que aquestes desclassificacions, sobre les quals insisteixen que "no n’hi ha res", es podrien accelerar.
Pla de treball
L’objectiu implica aprovar el pla de treball avui després que es fiqués en un calaix a l’última reunió feta el març passat. Altres fonts de l’Executiu indiquen que els terminis no serien immediats per tots els procediments previs que han de seguir fins a arribar al Consell de Ministres en què s’ha d’aprovar.
El Govern va celebrar que el Govern de Sánchez compleixi el que era un dels seus compromisos en el pacte amb Junts a canvi del sí a la investidura. Però sobre què espera d’aquesta desclassificació, la portaveu, Sílvia Paneque, va respondre que "tot el que vagi per la via d’aclarir els fets" i "investigar amb millors garanties" s’ha de valorar de manera "positiva". Els socialistes no estaven al capdavant del Govern espanyol quan es van produir els atemptats, però recorden que el director anterior del CNI, Félix Sanz Roldán, ja va donar explicacions a la Comissió de Secrets Oficials i va donar totes les explicacions pertinents. Els independentistes sempre van exigir investigar les informacions sobre que l’imam de Ripoll hauria sigut confident dels serveis d’intel·ligència fins al dia dels atemptats i aclarir aquests fets.
Operació Catalunya i Pegasus
Sobre el CNI, el PSOE va rectificar la seva posició per acceptar l’admissió a tràmit d’una iniciativa del PNB per reformar les lleis que regulen els serveis secrets. Una proposta que els jeltzales van justificar impulsar "davant la gravetat dels fets coneguts per l’ús de Pegasus, el 2022, amb autorització judicial, per intervenir telèfons de representant polítics, activistes, advocats, periodistes i familiars vinculats de manera singular al procés català".
A més de la comissió sobre els atemptats, els socialistes van decidir reactivar les altres dues pactades amb els independentistes catalans: la relativa a la denominada Operació Catalunya i la de Pegasus. El portaveu del PSOE, Patxi López, assegurava dimarts que s’ha produït "un treball discret" amb els grups durant els últims mesos i va confiar que es pugui plasmar en un acord avui. Apart del pla de treball de les esmentades comissions, s’abordarà la llista de compareixents.
L’Executiu continua multiplicant les seves picades d’ullet a Junts i el mateix dimarts el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, també va demanar reunir-se amb la presidenta de l’Europarlament per impulsar el català a la UE. Una de les carpetes pendents amb els independentistes que ara es busca reactivar.
Notícies relacionadesDes del Govern central estan disposats a acostar posicions amb Junts tant per modificar els objectius de dèficit, com va reclamar la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, com per abordar altres carpetes. A més del mateix projecte de Pressupostos, sobretot referent a les inversions per a Catalunya i compromisos d’execució, a sobre de la taula estan pendents diferents carpetes que podrien servir com a moneda de canvi: la relativa a l’impuls de la llengua catalana a la UE, la llei de delegació de competències en immigració o el "reconeixement nacional" de Catalunya. "Hi ha marge per a la negociació, que pot arribar a qualsevol punt", indiquen fonts de l’Executiu amb referència a reformular el camí d’estabilitat, però sense descartar que s’abordin altres afers.
A l’Executiu no volen posar-se terminis, ni per a la presentació dels objectius de dèficit ni tampoc per portar els comptes públics al Congrés. Tot depèn, segons expliquen fonts de la Moncloa, de com evolucionin les negociacions que ara s’obriran amb Junts. La prioritat és garantir els suports i els socialistes entenen que Junts no redefinirà la seva estratègia fins després del congrés, fixat per a finals d’octubre. És per això que des de la Moncloa assumeixen fins i tot una pròrroga tècnica dels comptes públics per donar marge als postconvergents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"