Feijóo recolza la reacció de Sánchez amb Mèxic però no amb l’Argentina

El cap de l’oposició critica la doble vara de mesurar del Govern en les dues crisis diplomàtiques i exigeix un nou ambaixador espanyol a Buenos Aires

Feijóo recolza la reacció de Sánchez amb Mèxic però no amb l’Argentina
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo veu "lògica" la reacció del Govern central –que va comunicar formalment a la nova presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, que Espanya no participarà en la seva presa de possessió a cap nivell per la insolència a Felip VI–. El líder del PP, que va participar en un acte de la FAES en presència de José María Aznar i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va lamentar que la diplomàcia "hagi fallat". Es referia a la impossibilitat de reconduir la situació i la decisió del Govern mexicà de no convidar el cap de l’Estat d’Espanya a un acte tan rellevant. El Rei sempre assisteix a les preses de possessió a Iberoamèrica.

Però "constatat el fracàs de la diplomàcia", va dir Feijóo, la reacció ha sigut lògica i no hi havia cap altra opció davant la "provocació" d’Andrés Manuel López Obrador i la seva successora. A més, el líder del PP, que va convidar el candidat opositor de Veneçuela, Edmundo González, exiliat a Espanya i que el Congrés ha reconegut com a president electe del seu país, va assegurar que li farà arribar a la nova mandatària mexicana un llibre titulat Nada por lo que pedir perdón en "defensa del nostre llegat".

Després de defensar la decisió de l’Executiu espanyol –Pedro Sánchez va assegurar des de Nova York que era "inacceptable i inexplicable" la insolència al cap de l’Estat–, Feijóo va criticar el que segons el seu parer és una doble vara de mesurar per part del socialista a l’hora d’afrontar les crisis diplomàtiques. "Crec inacceptable que hi hagi més motius per retirar un ambaixador pel comentari que fa un president en un míting que per faltar al respecte al cap de l’Estat". Feijóo es referia a la decisió del Govern, el mes de maig passat, de "retirar definitivament" l’ambaixadora espanyola a l’Argentina, María Jesús Alonso, com a represàlia contra els insults fets pel president Javier Milei contra el president, Pedro Sánchez, i membres del seu Executiu.

Just a continuació, Feijóo va assegurar que "amb això" no pretenia demanar "que es retiri l’ambaixador de Mèxic", però "sí que" demanava "que es nomeni un nou ambaixador a l’Argentina".

Conveni de col·laboració

Notícies relacionades

Des del PSOE, per la seva banda, intentaven que la insolència al Rei no afecti l’aliança estratègica entre els socialistes espanyols i Morena, el partit de la presidenta de Mèxic. El secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, va visitar Mèxic el mes d’agost per segellar un conveni de col·laboració entre els dos partits. Llavors, Cerdán va qualificar Morena d’"un aliat", "un soci" i "un germà".

En la cúpula de Ferraz van traslladar que no hi ha hagut converses en les últimes hores amb els dirigents de Morena per aquest xoc, que ha elevat les tensions diplomàtiques entre tots dos països. Van defensar que es tracta d’un paper que competeix únicament Exteriors. Diferenciaven d’aquesta manera les relacions entre governs de les orgàniques entre partits, que pressenten que continuaran sent estretes.