El Govern incrementarà els cursos de català per a adults

Vila posa en marxa un pla de xoc i anuncia més recursos i personal per al Consorci per a la Normalització Lingüística

El Govern incrementarà els cursos de català per a adults
1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El conseller de Polítiques Lingüístiques, Francesc Xavier Vila, es va autodenominar a principis d’aquest mes com el "martell piló" del Govern per garantir l’impuls del català dins i fora de les institucions. A principis de mes ja va posar sobre la taula un extens informe que assenyalava un "retrocés preocupant" d’aquesta llengua en l’àmbit educatiu, sanitari i comercial. I ahir, en la seva compareixença al Parlament per donar compte de les prioritats del seu departament, va anunciar un pla de xoc per incrementar els cursos de català per a adults.

El conseller va parlar de la necessitat d’impulsar "canvis profunds" en el sistema d’ensenyament del català en adults, ja que en aquests moments "no es cobreix tota la demanda existent i, quan es cobreix, no sempre es fa en les condicions idònies". La pressa d’aquesta mesura s’explica, en part, per la denúncia que fa 10 dies van fer entitats com el Sindicat de Manters que hi havia una "saturació" dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística i que el mateix ens reconegués que no té prou recursos per atendre tota la demanda.

Vila, al capdavant de la conselleria creada fruit del pacte d’investidura del PSC i ERC, va definir la situació del català com a "delicada" i va detallar que més de la meitat dels ciutadans de Catalunya nascuts fora no l’han après –segons l’enquesta de l’INE del 2021–, i va desgranar com en l’epicentre del seu projecte està augmentar i facilitar el coneixement social de la llengua, normalitzar-la a nivell institucional i potenciar-la en els àmbits en els quals encara no es produeix una "oficialitat de facto".

Notícies relacionades

Noves modalitats

Vila va detallar que es desenvoluparan noves modalitats de cursos en horaris de màxima demanda tot l’any: intensius, en línia, multinivell, immersius o de formació en l’àmbit laboral, entre d’altres. Per a això es produirà un "rellançament" del Consorci, amb més recursos i personal, i va fer una crida a remar a favor de l’aprovació dels pressupostos del 2025 que està negociant el Govern. Tot i així, va assegurar que s’incorporaran "més actors" a l’objectiu de potenciar el català, i va demanar la col·laboració de totes les formacions per tancar al més aviat possible el Pacte Nacional per la Llengua.