Montero reclama a Junts que deixi clar que PP i Vox no són «companys» seus

La vicepresidenta demana a les autonomies seguir l’exemple català i sortir de l’immobilisme

Montero reclama a Junts que deixi clar que PP i Vox no són «companys» seus

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

María Jesús Montero considera que les autonomies han de tenir una «nova mirada» sobre el finançament i inspirar-se en el polèmic pacte entre el PSC i ERC per sortir de l’immobilisme actual i reformar un sistema que està caducat des del 2014. Durant la seva compareixença al Congrés, demanada pel PP per retre comptes de l’acord que permetrà a Catalunya recaptar i gestionar tots els impostos generats al seu territori, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda va evitar donar nous detalls sobre aquesta mena de concert econòmic, l’entrada en vigor del qual no està del moment assegurada perquè necessita el suport de la majoria absoluta de la Cambra baixa.

«Una nova mirada»

Notícies relacionades

Però sí que va argumentar que les comunitats, la immensa majoria governades pels conservadors (11 de 17), han d’inspirar-se en el nou enfocament i seguir aquest camí, obrint així la porta a una negociació bilateral, entre l’Executiu i cada territori. «Hem d’aproximar-nos al debat del finançament amb una nova mirada. Hem de sortir d’aquest atzucac, amb els territoris en posicions de màxims. Aquesta situació ens ha portat a l’immobilisme. No hi ha capacitat d’acostament perquè ningú vol cedir», va assenyalar Montero ahir, en una jornada parlamentària que en principi també havia de servir per debatre i sotmetre a votació el camí de dèficit, pas previ per als Pressupostos, només que el Govern, en l’últim moment, va decidir retirar aquest punt de l’ordre del dia per evitar una nova derrota i continuar negociant amb Junts, un partit reticent fins ara a donar el seu suport.

Montero només va parlar del camí per demanar al PP, i no al partit de Carles Puigdemont, que no la bloquegi, ja que la iniciativa incorpora gairebé 12.000 milions d’euros més en els pròxims dos anys per a comunitats i ajuntaments. Però sí que va llançar un potent missatge al partit de Carles Puigdemont, que en els últims temps ha votat amb els conservadors, en contra del Govern, en iniciatives tan importants com el mateix sostre de despesa, la norma per regular els lloguers de temporada i la reforma de la llei d’estrangeria. «Seria important que deixessin clar que els seus companys no són ni la dreta ni la ultradreta d’aquest país. Es pot tenir coincidència puntual, però no permetre que es grapegi Catalunya sempre per la dreta per intentar posar-la en contra d’altres territoris», va dir la vicepresidenta durant el seu torn de rèplica. «Amb Junts cal fer política –li va contestar poc després el diputat Josep Maria Cruset–. L’era del ‘a canvi de res’ s’ha acabat. No formem part de cap bloc. Nosaltres només som al costat del poble de Catalunya. Amb nosaltres no funciona ni fer-nos la pilota ni posar-nos pressió».