Godàs demana "mantenir la unitat d’ERC" després de les crítiques de Junqueras

El líder de la candidatura afí a Rovira busca suports amb crides a la "serenitat" en contrast amb les acusacions de l’exdirigent republicà

El exalcalde y dirigente de ERC, Xavier Godàs

El exalcalde y dirigente de ERC, Xavier Godàs / Nova Esquerra Nacional - ERC

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Queden dos mesos per a les primàries d’ERC que serviran per escollir la nova direcció i les candidatures recorren les agrupacions locals del partit per tot Catalunya a la recerca del suport dels militants. La batalla s’ha endurit els últims dies, després de les acusacions que Oriol Junqueras va fer el cap de setmana passat contra Marta Rovira. Amb les primàries en ebullició, EL PERIÓDICO acudeix a una d’aquestes reunions amb la militància del líder de la candidatura de Nova Esquerra Nacional, Xavier Godàs. Aquesta és la candidatura afí a Rovira, tot i que els seus integrants rebutgen l’etiqueta.

La cita és a Mollet del Vallès, ciutat metropolitana de bandera socialista, i el candidat arriba puntual. A l’exalcalde de Vilassar de Dalt l’esperen una trentena de militants que volen escoltar quina és la seva proposta per al futur d’ERC. Entre ells, tot un il·lustre com l’exconseller Joan Manuel Tresserras. Godàs comença per no defugir el que és evident, que és que el seu no és un perfil conegut ni dins ni fora del partit. Admet sense objeccions que és un "hàndicap", però assegura que el compensarà posant-se "a disposició" de l’organització des del minut u. Si guanya, no aspirarà a ser el candidat a la presidència de la Generalitat. Partit, partit i només partit.

No tarda a entrar en matèria. Esquerra viu sacsejada per l’enfrontament entre Junqueras i Rovira. El tàndem que va governar ERC durant 13 anys ara està en peu de guerra. L’últim episodi és l’embat que l’exlíder va dirigir dissabte contra la seva exnúmero dos. A Nova Esquerra Nacional no van agradar gens ni mica les paraules de l’expresident, però, superat l’estupor, creuen haver trobat la fórmula per treure’ls profit. Si Junqueras tensa la corda, Godàs es presenta com el candidat per destensar-la. No esmenta en cap moment Junqueras, però se li entén tot. "Hem de debatre amb responsabilitat i voluntat constructiva", dispara. És el que consideren que no està fent el seu oponent.

Davant la fórmula Junqueras, Godàs demana "serenitat" i es veu com la garantia que, tot i que les aigües a ERC baixin revoltes, el riu no es desbordarà: "Hem de preservar la unitat del partit, construir un futur junts". I a partir d’aquesta unitat, tornar a créixer. La idea, sembla, és apel·lar al militant que no es va sentir còmode amb la crítica descarnada de Junqueras. Si n’hi ha, se sabrà el dia de la votació, el 30 de novembre.

Notícies relacionades

Créixer en les municipals

Sociòleg de formació i militant de l’esquerra independentista des de "xaval", on Godàs se sent més còmode és en la part teòrica. Arriba el moment de "declinar" què és i què ha de ser ERC. La E d’una "esquerra nacional" compromesa amb la millora de la vida dels ciutadans. La R de república per fer un partit molt més "participatiu" i, finalment, la C de Catalunya per no oblidar mai que l’objectiu del partit és l’autodeterminació. El seu horitzó per a la remuntada no és a llarg termini. Planteja que l’objectiu és tornar a créixer en les eleccions municipals del 2027: "Si no, haurem fracassat".