La justícia anul·la l’ordre de les Canàries a les oenagés de no acollir menors

El Tribunal Superior de la comunitat afirma que la mesura pot perjudicar un col·lectiu vulnerable / Clavijo qualifica d’"indecent" la gestió estatal

La justícia anul·la l’ordre de les Canàries a les oenagés de no acollir menors
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) va informar ahir que ha suspès de manera cautelaríssima l’acord del Govern de la comunitat autònoma del 2 de setembre segons el qual va ordenar als responsables dels centres per a menors arribats en pastera que no n’acceptessin cap més sense la seva autorització expressa. La Sala Contenciosa Administrativa ha pres aquesta mesura de manera urgent, sense escoltar les raons del Govern de les Canàries (que ara disposa de tres dies per al·legar el que estimi) i com a complement de la interlocutòria per la qual fa dues setmanes va suspendre també el protocol d’acollida aprovat per la comunitat el 12 de setembre.

El TSJC deixa sense efecte provisionalment aquest acord del Consell de Govern que presideix Fernando Clavijo a petició de la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, perquè els seus magistrats entenen que l’acord "pot comprometre els interessos d’un col·lectiu especialment vulnerable", el dels menors estrangers sols.

Per la seva banda, Clavijo va aprofitar un esmorzar al Club Siglo XXI de Madrid per aclarir la posició del seu executiu en el xoc amb la fiscalia. Clavijo va negar que el govern canari recorri la denúncia de la fiscalia per suposat desemparament dels menors que s’acumulen a les illes. Canàries "no ha recorregut, el que fa és contestar" el que és "un disbarat jurídic" perquè "ens semblava indecent i il·legal el que s’estava fent". "Ens omple de perplexitat que la fiscalia digui que un menor que té l’Estat està desemparat, quan l’Estat té competències. Res impedeix a l’Estat prestar-li atenció immediata. A més, la llei l’obliga", va defensar Clavijo, informa Juan José Fernández.

Preguntat sobre aquest conflicte pels mitjans, Clavijo no es va estalviar detalls, desplegant un relat preocupant: "Ens entreguen els menors amb albarans, i resulta que a tots els posen la data de naixement de l’1 de gener del 2008, o tots l’1 de gener del 2011…", va explicar. "T’entreguen un grup d’11, i tots venen amb la mateixa data de naixement, sis amb el mateix nom, cap amb fotografia, tots sense identificar… Crides a Mohamed, i sis aixequen la mà", va afegir. Per al president canari això "és molt trist, compromet la seguretat jurídica i l’interès del menor".

Clavijo va defensar l’exigència canària que els serveis autonòmics rebin els menors adequadament identificats: "El que hem fet és agafar el protocol del 2014 que va elaborar l’Estat i que l’Estat no està complint, inclosa la fiscalia, que durant aquest temps no estava vetllant per l’interès del menor, malgrat que és la seva obligació", va afirmar.

Suport als Pressupostos

Notícies relacionades

Sobre deficiències de la gestió estatal en va donar algun detall més, i va denunciar, per exemple, que a les Canàries hi ha més de 1.000 malians "a qui l’Estat no està donant l’asil a què tenen dret". Clavijo va deixar en l’aire el suport del seu partit, Coalició Canària, als Pressupostos Generals de l’Estat. El dia 11 té cita amb Pedro Sánchez. Serà llavors quan ho tindrà més clar. "El suport als pressupostos depèn del Govern d’Espanya –va advertir–. Som un partit d’Estat, som lleials i fidels a la paraula que hem donat, però, i ja l’hi he traslladat a la vicepresidenta primera, hi ha una agenda canària que no s’està complint".

Restant estridència a l’advertència, va matisar: "Creiem que Espanya ha de tenir uns pressupostos, però és necessari que aquests pressupostos responguin a les necessitats que té les Canàries".

Temes:

Govern