Montero limita la cessió de tributs a Catalunya a l’IRPF

La vicepresidenta primera rebaixa l’abast del pacte fiscal firmat amb ERC

Montero limita la cessió de tributs a Catalunya a l’IRPF
1
Es llegeix en minuts

El Govern reitera que el pacte fiscal firmat amb ERC per a la investidura de Salvador Illa no és equiparable a la quota basca i ara rebaixa el seu abast pel que fa a la cessió d’impostos. Almenys, el calendari. Segons va manifestar ahir al matí la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en l’acord "es parla que, de manera gradual, al llarg dels anys, al llarg del temps, la vocació consisteix justament a recaptar la gran part dels impostos que es recapten a Catalunya". Després d’això va afegir que "ara mateix el que hi ha és respecte a l’IRPF, que és el que apareix en l’acord".

En aquest sentit va puntualitzar en declaracions des de Cadis recollides per Europa Press que "el que vostès han llegit en l’acord parla literalment d’una data per al que significa l’IRPF", i va incidir que la resta de cessions d’impostos encara s’han d’acordar i desenvolupar via reformes. A aquesta inconcreció en el calendari s’hi sumen les dificultats al Congrés per comptar amb les majories necessàries.

Segons el document acordat amb els republicans, seria la Generalitat "la que gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya i la que augmenti substancialment la capacitat normativa en coordinació amb l’Estat i la Unió Europea". Montero va voler matisar en aquest sentit que "tot el que no apareix en l’acord no està ni pactat ni decidit, i haurà de ser amb les normes que posem en marxa quan acabem de desenvolupar i concretar tots els aspectes que s’hi preveuen".

"Vocació d’autogovern"

Notícies relacionades

En les mateixes declaracions als mitjans recollides per Europa Press, la també vicesecretària general del PSOE va matisar que l’acord "diu molt clarament quina és la vocació que tenen d’autogovern determinats partits polítics i, per tant, com podem acompanyar aquesta vocació d’autogovern".

En el que sí que va tornar a insistir Montero és que l’acord per al finançament singular amb Catalunya "és compatible amb el finançament del conjunt dels territoris, que també tenen singularitats." Precisament, el president del Govern, Pedro Sánchez, va continuar ahir la ronda de contactes amb presidents autonòmics per posar sobre la taula la possibilitat de negociar de manera bilateral qüestions sobre el finançament, atenent a les diferents singularitats, i la quitació parcial del deute.