Sánchez rebaixa la tensió amb les comunitats del PP pel finançament
El president s’implica amb els dirigents de Cantàbria i la Rioja en algunes reivindicacions i dona garanties al socialista asturià Barbón que el model dotarà de més recursos les autonomies
El to del segon dia de reunions a la Moncloa ahir va ser molt diferent del primer, en què les crítiques al finançament singular promès a ERC va pivotar les intervencions de Juanma Moreno (Andalusia) i Alfonso Rueda (Galícia). Ahir, els dos presidents del PP que van passar pel despatx de Pedro Sánchez, María José Sáenz de Buruaga (Cantàbria) i Gonzalo Capellán (la Rioja), van destacar la "receptivitat" del cap de l’Executiu davant d’algunes reivindicacions territorials i la seva promesa d’involucrar-se "personalment" en buscar-hi una solució. Buruaga li va dir a la cara a Sánchez que retiri la quota catalana, però Capellán ni li va treure el tema, segons va explicar ell mateix als periodistes. Va desestimar la idea per "coherència". La seva explicació és que, si demana parlar de finançament en un fòrum multilateral amb la resta d’autonomies, no tenia sentit parlar de la promesa a ERC al Palau de la Moncloa.
A la carpeta càntabra, Buruaga va destacar que Sánchez li va dir que parlarà directament amb Óscar Puente, ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, per impulsar el projecte de centre logístic de La Pasiega, al Port de Santander. Puente va descartar recentment col·laborar en la construcció de la infraestructura.
Reivindicació històrica
Per la seva banda, Capellán va celebrar que el dirigent socialista li digués que "personalment" farà les gestions necessàries perquè la Reial Acadèmia de la Història cedeixi les Glosas Emilianenses (que contenen les primeres paraules escrites en espanyol) perquè puguin viatjar a la Rioja per a una exposició al monestir de Yuso, a San Millán de la Cogolla, el 2026. Aquests còdexs medievals que inclouen les Glosas es van escriure en aquest monestir i la Reial Acadèmia de la Història els custodia a Madrid des del 1851. És una reivindicació històrica dels de la Rioja.
La presidenta càntabra, com van fer Moreno i Rueda divendres passat, va comparèixer davant dels mitjans de comunicació quan va sortir del despatx. Va començar la intervenció amb un to negatiu, dient que s’emportava "poques respostes" de la Moncloa, tot i que, a mesura que va anar relatant les reivindicacions que va plantar a Sánchez, va celebrar la "receptivitat" del dirigent socialista en l’apartat del centre logístic (La Pasiega) i també en "l’àmbit de política industrial i energètica", perquè els costos de la llum siguin més baixos per als grans consumidors. Buruaga va tenir menys sort en les seves peticions sobre l’eterna promesa de l’AVE i la rebaixa de la protecció del llop, que veu com una "amenaça" per a la ramaderia a Cantàbria per l’increment dels atacs a animals.
El president de la Rioja va plantar a Sánchez la rebaixa de les taxes de l’aeroport de Logronyo-Agoncillo per potenciar-lo i també li va oferir l’opció de "xarteritzar vols per a un sector tan interessant com l’enoturisme". En aquest assumpte, el cap de l’Executiu li va dir a Capellán que ho abordarà amb Aena i el Ministeri de Transports. El polític de la Rioja també va reclamar més freqüència dels trens entre Logronyo i la resta d’Espanya i "molt principalment amb Madrid".
Cita "molt cordial"
A la tarda, va tancar aquesta segona ronda Adrián Barbón (PSOE), president d’Astúries, un dels barons socialistes més crítics amb l’acord amb ERC per concedir un finançament singular a Catalunya. La cita va durar aproximadament una hora i mitja, va ser "molt cordial" –segons va assegurar Barbón en una compareixença posterior–, però no va donar claredat sobre el model de finançament autonòmic i el que implicaria el pacte amb els independentistes si es portés a terme. "No ha desenvolupat (Sánchez) quina serà la proposta (de finançament)", va destacar Barbón, que igualment va assegurar que el "president m’ha donat la garantia que es farà pensant en dotar de més recursos el sistema, per donar serveis de qualitat".
Barbón, en el polèmic tema del finançament, continua en la mateixa posició prèvia a la reunió: el president defensa que, com que no té dades sobre el pacte amb ERC (i Sánchez no els hi va donar), no pot valorar el que suposaria per a la regió. En qualsevol cas, Barbón va fer un gest que ajuda a entendre el context de la seva estratègia, ja que va entregar a Sánchez una còpia de l’acord de finançament autonòmic que van adoptar tots els partits de la Junta, tret de Vox. "El president l’ha atès i l’ha escoltat", va destacar Barbón, que va afegir: "El plantejament d’Astúries és que totes les comunitats estan infrafinançades i ara comença una feina en què el Govern haurà de plantejar una reforma per ser sotmesa a debat en el consell de política fiscal i financera".
Les infraestructures també van ser un altre tema a tractar, juntament amb l’assumpte del peatge del Huerna, l’ampliació del qual va ser il·legal, segons diu la Unió Europea. Barbón, com va fer amb el finançament, va entregar a Sánchez una còpia de l’aliança per les infraestructures, que demana la supressió del peatge.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- La felicitació del president "Sou la força de Catalunya"
- Judici per violació a Avinyó La fiscalia demana 20 anys per a Dominique Pelicot, la màxima pena possible
- La gestió de la dana Sánchez va oferir la mateixa ajuda a València que a tres autonomies més
- Els patinets surten de la ciutat