Feijóo planteja apujar fins als 1.800 euros la deducció fiscal per fill

El PP també proposarà en la seva llei de conciliació bonificar les famílies nombroses

Feijóo planteja apujar fins als 1.800 euros la deducció fiscal per fill
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, continua anunciant mesures sobre la llei de conciliació que presentarà en els pròxims dies al Congrés. Una norma que defineix com "la més avançada de la democràcia en matèria de conciliació" i l’aprovació de la qual quedarà en mans dels grups de l’hemicicle. A la bateria de propostes en l’àmbit social que el partit ha desgranat durant aquesta setmana n’hi va sumar ahir tres més, dues d’aquestes centrades en les famílies nombroses.

La primera afecta totes les persones amb fills, ja que els populars proposaran un augment del 50% en la deducció fiscal per cada fill, perquè es passi dels 1.200 euros actuals als 1.800 euros. Les altres dues iniciatives són la bonificació del 45% en despeses de seguretat social per contractar ajudants de la llar per a les famílies nombroses; i blindar per llei que aquestes famílies no perdin la seva condició de nombroses tot i que els progenitors es divorciïn, sempre que pactin una "custòdia compartida" dels fills.

El polític gallec va viatjar fins a Catalunya per assistir a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, però primer va parar a Barcelona per reunir-se amb l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc). A l’acabar la trobada, Feijóo va assegurar en declaracions als mitjans que els populars es volen centrar ara en l’agenda social, que consideren que és lluny del "debat polític", i que és "necessària" per revertir la falta de natalitat a Espanya. "És més prioritari destinar impostos a finançar escoles gratuïtes que a obrir ambaixades", va etzibar el cap de l’oposició al Congrés, en al·lusió a l’anunci del nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, sobre la seva voluntat que el Govern "consolidi i ampliï" la xarxa de delegacions que la Generalitat té a l’estranger en compliment del pacte al qual es va arribar amb ERC.

Escoles infantils gratuïtes

El PP posa sobre la taula que les escoles infantils siguin gratuïtes "a tot Espanya", seguint el model que el partit ja ha implantat en autonomies com Galícia, que, amb Feijóo en la presidència el 2021, va ser la primera comunitat a aprovar aquesta mesura per als nens de zero a tres anys. La segueixen altres comunitats governades pels populars, com Castella i Lleó i València, que, com els gallecs, tenen un sistema de cofinançament entre l’Estat i la comunitat autònoma, per garantir el cost zero a les famílies. De fet, aquesta mateixa mesura va ser una de les condicions que tant els Comuns com ERC van pactar amb PSC per a la investidura de Salvador Illa, i que el nou Govern socialista haurà d’incloure en els nous pressupostos que s’estan negociant per a l’any vinent.

Notícies relacionades

Fins ara, els populars havien anunciat mesures com l’ampliació dels permisos de paternitat de les 16 a les 20 setmanes, en un moment en què el PP vol esprémer al màxim el seu paper al Congrés davant un Govern que mostra dificultats per tirar endavant les propostes, i que aquesta setmana ja s’ha vist obligat a retardar la votació del camí d’estabilitat per falta de suports. El pla social dels conservadors té el focus posat en les famílies i en els joves: "No podem permetre les dificultats que tenen les persones joves i de mitjana edat per poder tenir fills", va lamentar Feijóo, conscient que abans d’elevar la llei al ple, és necessari implicar agents socials en el seu disseny.

No en va, la seva intervenció va tenir lloc juntament amb el president del PPC, Alejandro Fernández, que va aprofitar aquesta ocasió per anunciar que el seu partit presentarà a Catalunya una llei de protecció de les famílies nombroses i una altra de foment de la natalitat.