Illa i Bolaños s’alien pel "ple" autogovern de Catalunya

El ministre de la Presidència és el primer membre del Govern de Sánchez que es reuneix amb Illa a la Generalitat

El president Salvador Illa y el ministro de la Presidencia, Félix Bolaños.

El president Salvador Illa y el ministro de la Presidencia, Félix Bolaños. / Gobierno

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va rebre ahir al Palau el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el primer membre del Govern de Pedro Sánchez que trepitja el seu despatx des que va prendre possessió. Es tracta d’una trobada institucional sense declaracions públiques i després totes dues parts es van comprometre a prioritzar el "ple desenvolupament de l’autogovern" de Catalunya. De fet, l’objectiu del Govern és que en els pròxims sis mesos es convoquin totes les comissions bilaterals entre la Generalitat i l’Estat.

Illa mira d’exhibir "plena normalitat institucional" estenent la seva agenda a totes les administracions en una etapa en què és evident la total sintonia amb el Govern central. Durant la trobada, que es va produir mentre Pedro Sánchez rebia a la Moncloa els presidents de Cantàbria i La Rioja –i el d’Astúries a la tarda– per abordar el finançament, el president va reafirmar que el seu full de ruta passa per posar a l’epicentre els serveis públics. Illa no té encara fixada la cita amb el president del Govern central.

"Millora de la democràcia"

Notícies relacionades

La tercera de les matèries en la qual busquen posar el focus Illa i Bolaños és la "millora de la democràcia" i contra "l’auge dels discursos divisius i extremistes" de l’extrema dreta. Precisament Bolaños té a la seva llista de tasques la negociació amb els grups del Congrés del pla de regeneració democràtica impulsat per Sánchez. Després de la trobada amb Illa, Bolaños va aprofitar la visita a Catalunya per reunir-se també amb els consellers de Presidència i de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Albert Dalmau i Ramon Espadaler. Segons la nota informativa emesa posteriorment, les dues parts van coincidir en el fet que s’ha de fer front a la multireincidència i van abordar l’evolució de mesures com la reforma del Codi Penal impulsada al Congrés fa dos anys, que castiga amb penes de presó els furts per valors superiors als 400 euros, i mesures per agilitzar els judicis per delictes lleus.

En l’àmbit judicial, Bolaños també va valorar "positivament" la col·laboració entre els dos governs i els avenços en transformació digital a partir de les inversions realitzades el 2023.