La dreta es reforça i Sánchez retrocedeix

Feijóo i Abascal superarien els 180 escons i el PSOE podria perdre fins a 16 diputats.

Pedro Sánchez, el pasado 4 de julio en la Moncloa.

Pedro Sánchez, el pasado 4 de julio en la Moncloa. / JOSÉ LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al Govern de Pedro Sánchez se li ha entravessat la pujada de setembre. El còctel format pel finançament singular per a Catalunya pactat amb ERC, la complicada gestió del repunt de l’arribada d’immigrants i l’amenaça de Junts de deixar l’Executiu sense Pressupostos per al 2025 han provocat una caiguda en picat de les expectatives electorals del PSOE que permet a la dreta reforçar el seu avantatge. Alberto Núñez Feijóo continuaria depenent de Vox si ara se celebressin eleccions generals, però la suma de tots dos els brindaria una folgada majoria, per sobre dels 180 escons.

Superats els efectes de la victòria ajustada del PP i la remuntada del PSOE en les eleccions europees de juny, l’Enquesta Política d’Espanya elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica reflexa que Feijóo guanyaria les eleccions amb el 33,3% dels vots i 141-146 escons (ara en té 137), mig punt i dos escons més que a l’enquesta de maig, realitzada en plena campanya electoral europea. El PSOE cauria fins al 27% dels sufragis i 105-110 diputats (avui en té 121), un punt i mig i 12 diputats menys que en l’anterior sondeig. Respecte a les últimes eleccions generals, el juliol del 2023, els populars pujarien sis dècimes i els socialistes baixarien 4,3 punts. L’avantatge de Feijóo sobre Sánchez, que a les urnes va ser d’1,4 punts i al maig era de 3,3 punts, s’ha ampliat a 6,3 punts.

Context diferent del de maig

El context d’aquesta enquesta és molt diferent del de maig. Fa quatre mesos, els votants d’esquerres estaven molt mobilitzats davant la proximitat dels comicis europeus, que el PP va guanyar al PSOE per només dos escons. Ara, sense aquest esperó, la dreta treu partit de la fragilitat del Govern, reflectida aquesta passada setmana (just quan es realitzava el treball de camp del sondeig) en la falta de suports per aprovar el sostre de despesa, pas imprescindible per elaborar els Pressupostos del 2025.

La davallada socialista es tradueix en una caiguda de 10 punts en la fidelitat de vot a Sánchez: el 60,8% dels que el van votar l’any passat tornarien a fer-ho ara, quan al maig eren el 70,2%. En canvi, un de cada 10 electors (9,1%) elegirien ara la papereta de Sumar, i un 7,3% migraria al PP. La fidelitat de vot a Feijóo es manté estable i retindria tres de cada quatre suports (76,2%), amb una lleu pèrdua del 7% en direcció a Vox.

Per primera vegada des de les eleccions, el PP i Vox creixen en un mateix sondeig, mig punt en cada cas. El mal moment del PSOE i el transvasament dins de l’electorat conservador permetria al partit de Santiago Abascal aconseguir fins a sis escons més respecte al maig. Obtindria el 13% dels vots i 39-43 diputats (ara en tenen 33), tot i que la seva fidelitat de vot ha retrocedit sis punts en quatre mesos (71,7%) i atrau menys votants del PP (l’11,6% davant el 16,6% de maig).

En qualsevol cas, Abascal aconseguiria amb el seu repunt tancar la porta del Congrés al rival que va emergir per la seva dreta en les eleccions europees: S’ha Acabat la Festa. Amb a penes el 2,2% de les paperetes, la marca de l’agitador Alvise Pérez es quedaria a les portes d’aconseguir un escó per Madrid. S’ha de ressenyar que el sondeig va coincidir amb la confessió de l’eurodiputat que va cobrar 100.000 euros en negre d’un empresari.

També hi ha competència a l’esquerra del PSOE, tot i que aquesta vegada tant Sumar com Podem en surten ben parats al beneficiar-se del retrocés socialista. Yolanda Díaz aconseguiria el 10,9% dels vots i 26-30 escons (avui en té 27), un punt i mig i nou diputats més que fa quatre mesos. Podem es quedaria amb el 3,1% dels sufragis i 2 escons (ara en té 4), i és la primera vegada que el GESOP li augura representació des de la ruptura de la coalició.

La fidelitat de vot a Díaz continua sent la més baixa de totes les formacions (49,6%), però el percentatge no ha variat des de maig. El que ha canviat és que Podem absorbiria avui més votants de Sumar (18,8%) que el PSOE (10,2%), i que un altre 10,3% de l’electorat de Díaz està indecís. L’efecte d’aquestes fugues de vot és que si junts van aconseguir a les urnes 31 escons, Sumar i Podem obtindrien ara per separat una collita molt similar (28-32).

Amb aquests resultats, la majoria absoluta de la dreta oscil·laria entre 180 i 189 diputats, molt per sobre dels 170 que sumen avui el PP i Vox. Per contra, el PSOE, Sumar i Podem passarien de 152 a una forquilla de 133 a 142 escons. En percentatge de vot, la dreta obtindria el 46,3% dels vots i l’esquerra, el 41%. La distància a favor del bloc conservador s’ampliaria a 5,3 punts, després que en les eleccions fos d’1,5 punts i a l’anterior enquesta, de 3,7 punts.

Després de passar a l’oposició a Catalunya, Junts i ERC mantenen el pols per condicionar la legislatura de Sánchez. A diferència de fa quatre mesos, els puigdemontistes tenen ara un lleuger avantatge de dues dècimes sobre els republicans, tot i que tots dos es mouen al voltant dels set diputats, la seva representació actual, tot i que JxCat podria sumar-ne un més i Esquerra, que perd quatre dècimes des de des de maig, podria quedar-se amb un menys.

La marca de Carles Puigdemont només ha sumat una dècima des del sondeig anterior, però es quedaria amb el 22% dels que van votar ERC el 2023 i la seva fidelitat de vot es dispara al 87%, 17 punts més que al maig. Entre les dues enquestes ha tingut lloc el pacte PSC-ERC per a la investidura d’Illa i el retorn i segona fuga de l’expresident, que sembla rendibilitzar el seu protagonisme a les arenes de la política espanyola.

Fitxa tècnica del sondeig

Empresa responsable: GESOP.

Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.

Àmbit d’estudi: Espanya.

Població: Majors d’edat amb dret a vot.

Mostra: 1.004 entrevistes.

Tipus de mostreig: Proporcional per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció de la persona entrevistada segons quotes creuades de sexe i edat.

Notícies relacionades

Marge d’error: ±3,10% sota el supòsit de m. a. s. en universos infinits, màxima indeterminació estadística (p=q=0,5) i un nivell de confiança del 95%.

Treball de camp: 23, 25 i 26 de setembre del 2024.

Temes:

Sumar PSOE Vox