Illa vol aprovar els pressupostos la primera quinzena de novembre

Economia prioritza les reunions amb ERC i els Comuns per negociar els comptes, però citarà també Junts, el PP i la CUP / Esquerra no detalla les exigències, a l’espera de resoldre el lideratge

Illa vol aprovar els pressupostos la primera quinzena de novembre
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La negociació dels pressupostos catalans del 2025 està oficialment inaugurada. El Govern mira de posar la directa i la consellera d’Economia, Alícia Romero, s’ha reunit ja dues vegades amb els Comuns i una amb ERC, malgrat que ni tan sols s’ha celebrat encara el debat de política general al Parlament, el tret de sortida del curs polític. L’encàrrec del president Salvador Illa és ben clar: tenir nous comptes en vigor l’1 de gener del 2025. I amb aquest objectiu entre cella i cella, el calendari amb què es treballa a la Generalitat és que el Consell Executiu els doni el vistiplau per poder portar-los al Parlament durant la primera quinzena de novembre, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

Una planificació amb el desideràtum de menjar-se el raïm amb la llei econòmica en vigor que, no obstant, està a expenses de les turbulències que puguin venir, especialment, pel flanc dels republicans, que no resoldran la seva pugna interna pel control del partit fins al 30 de novembre. Fonts del Govern assumeixen que la provisionalitat de lideratge en què es troba ERC pot alterar la seva previsió. Pedro Sánchez té assumit que haurà d’esperar que culminin els conclaves de Junts i d’ERC per presentar els comptes estatals.

Amarrar els suports

A l’Executiu d’Illa tenen clar que els pressupostos no sortiran del forn ni es portaran al Parlament fins a tenir amarrat el suport dels 68 vots perquè prosperin. L’horitzó és tenir-los definitivament aprovats abans del 31 de desembre. "Si hem de moure el calendari per necessitat d’un dels socis, doncs ja ho veurem", sostenen fonts coneixedores de les negociacions. Economia ja ha rebut les peticions de cada departament i ara està fent equilibris partint dels 37.783 milions de sostre de despesa de què disposa.

Els republicans, no obstant, posen fre a les expectatives d’una aprovació ràpida dels pressupostos. Per ara, dirigents de les dues principals candidatures enfrontades han interlocutat amb el PSC: Joan Ignasi Elena i Albert Salvadó –de l’òrbita d’Oriol Junqueras– i Marta Vilalta –que recolza les tesis de renovació que encapçala l’equip liderat per Xavier Godàs.

En la reunió amb el Govern, ERC no va entrar en el detall de les exigències per garantir el seu aval, més enllà d’esmentar les carpetes que vinculen a les "polítiques republicanes", com la d’habitatge, igualtat, delegacions de la Generalitat a l’exterior o defensa del català. No obstant, les dues parts tenen l’acord d’investidura com a pauta a seguir. De fet, l’argument amb què l’Executiu pretén atraure el seu suport és que els nous comptes són imprescindibles per complir el que s’ha pactat.

Notícies relacionades

Més concretes han sigut les prioritats marcades pels Comuns, que tenen congrés el 16 i 17 de novembre. A la trobada que van mantenir dimecres a la seu d’Economia van exigir que es comenci a dotar de recursos el 2025 la construcció d’habitatge públic, que s’impulsi la regulació per limitar que es faci negoci amb el sostre o sancionar incompliments en els preus dels lloguers i augments en la taxa turística. En matèria de fiscalitat, la intenció del Govern és mantenir la rebaixa de l’IPRF a les rendes inferiors a 35.000 euros que preveien els pressupostos fallits de Pere Aragonès, no tocar ni patrimoni ni successions i, en virtut del pactat tant amb ERC com amb els Comuns, apujar l’impost als casinos del 10% al 55%, gest amb què es mira de desincentivar el projecte del Hard Rock.

Els socialistes prioritzen anar de la mà dels seus socis d’investidura per aprovar els comptes. Però des del principi han deixat clar que no tanquen la porta a arribar a pactes amb altres formacions de l’hemicicle, com Junts, el PP i la CUP. Economia té previst citar-los durant les pròximes setmanes, malgrat que és conscient que els de Carles Puigdemont –amb qui també sumarien majoria– no estan ara en una tessitura pactista al Parlament, com difícil serà també que populars i anticapitalistes estiguin disposats a donar-los el seu suport.