Tres de cada quatre espanyols demanen restringir els lloguers de temporada

El suport a la limitació de l’arrendament temporal es dispara a Catalunya i entre els més joves, els estudiants i els aturats

Tres de cada quatre espanyols demanen restringir els lloguers de temporada
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ramon Curto
Ramon Curto

Infografista

Especialista en gràfics de Motor. Presentacions, animacions i il·lustracions

ver +

Amb permís de la reforma del finançament autonòmic i la gestió de la immigració, el gran tema d’aquest any polític pot ser l’urgent problema de l’accés a la vivenda. En un context de preus desbocats i zones molt tensades, el Govern encara no ha aconseguit que la llei per regular els polèmics lloguers de temporada es posi a caminar al Congrés. La norma que pretén desincentivar aquest tipus d’arrendaments per promoure el lloguer a llarg termini s’havia de tramitar fa unes quantes setmanes, però Junts ho va frustrar amb un canvi de vot en l’últim minut.

Mentre s’ha reobert la negociació entre socis per mirar de salvar el text, la majoria dels ciutadans tenen molt clar que s’ha d’endurir la regulació dels lloguers de temporada. Segons l’Enquesta Política d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica, tres de cada quatre espanyols (73,4%) estan d’acord a posar límits més restrictius a una fórmula d’arrendament temporal que, segons els seus detractors, permet als propietaris expulsar els inquilins amb més facilitat o apujar-los el preu del lloguer amb més assiduïtat.

Suport molt transversal

Dos de cada deu entrevistats (20,1%) rebutgen que es restringeixi aquesta modalitat de lloguers i el 6,5% no ho sap o no contesta. El suport a la mesura és marcadament ampli entre els votants del PSOE (84,6%) i de Sumar (94,9%), i unànime entre l’electorat de Junts (100%), la formació que va fer descarrilar la tramitació de la proposició de llei. El suport se situa entorn de la mitjana entre els votants d’ERC (77,8%) i es redueix una miqueta més, tot i que sense deixar de ser majoritari, entre els del PP (55,1%) i de Vox (57,9%).

D’acord amb les franges d’edat que més pateixen els prohibitius preus de la vivenda, l’aval a la limitació de l’arrendament temporal es dispara entre els més joves i van baixant a mesura que es tenen més anys. El 84,3% dels espanyols de 18 a 29 anys estan a favor de la regulació, vuit punts més que entre els ciutadans de 30 a 44 anys, 14 punts més que entre els entrevistats de 45 a 59 anys i 15 punts més que entre els més grans de 60 anys.

Notícies relacionades

Per comunitats autònomes també es detecten diferències, tot i que en totes hi ha una majoria favorable a restringir els lloguers de temporada. El suport més clamorós es dona a Catalunya (81,2%), el percentatge supera el 70% a Andalusia, Galícia i la Comunitat de Madrid, i se situa per sobre del 60% al País Valencià, el País Basc, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i les Canàries. Aquesta última és l’autonomia on es registra més oposició (32%) a que hi hagi una regulació més restrictiva dels arrendaments temporals.

Entre els estudiants, els aturats i els que treballen en feines de casa, el percentatge també escala per sobre del 80%, mentre que entre els jubilats es queda en el 67%. I si separem les dades per sexes, el suport és més gran entre les dones (77,1%) que entre els homes (69,4%). En canvi, per nivell d’estudis i per mida de municipi gairebé no hi ha diferències significatives i en tots els casos es mouen al voltant de la mitjana estatal.