Pacte amb Junts. Sense avenços a la UE

Albares estudia anar al TJUE per l’oficialitat del català

Albares estudia anar al TJUE per l’oficialitat del català

Associated Press/LaPresse

1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va anunciar ahir que està disposat a acudir a la via judicial per aconseguir l’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec a la UE, compromís acordat amb Junts per fer presidenta del Congrés Francina Armengol i que, segons va assenyalar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio, no ha avançat per la "reticència política" dels països amb governs que responen a la disciplina de grup dels conservadors.

Notícies relacionades

El titular d’Exteriors va defensar els esforços del Govern amb l’objecte d’aconseguir l’oficialitat, sobretot a nivell diplomàtic. I va afegir: "Amb el PP o sense el PP, estic segur que ho aconseguirem. Si no, estic disposat a arribar al Tribunal Europeu de Justícia, si fes falta".

Per aconseguir l’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec és necessari modificar els tractats de la UE i per això es necessita comptar amb l’aval de tots els estats membres. Entre les cartes que està utilitzant el Govern per convèncer els Vint-i-set es troba la disposició d’Espanya a assumir els costos derivats de l’operació i també que aquesta estableixi un precedent. Per a això, s’hi han introduït condicionalitats que només compleix Espanya, com que les llengües estiguin a la Constitució, s’utilitzin al Parlament nacional o que existeixin acords administratius amb les institucions europees.