Enquesta del GESOP

El finançament singular català concita rebuig a la resta d’Espanya

La majoria dels espanyols s’oposen al model pactat amb ERC, però acceptarien que s’estengués a altres comunitats

El finançament singular català concita rebuig a la resta d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

El rebuig del finançament singular per a Catalunya i la reivindicació d’una espècie de singularitat per a tothom conviuen a l’Enquesta Política d’Espanya elaborada del 23 al 26 de setembre pel GESOP per a Prensa Ibérica. Sis de cada 10 espanyols rebutgen el model pactat pel PSC i ERC i més de la meitat consideren que perjudicaria les altres autonomies. Ara bé, gairebé la meitat de la ciutadania estaria d’acord que aquest sistema de finançament singular es pogués estendre a les altres autonomies. Entre els detractors de l’acord es troben prop de la meitat dels votants del PSOE.

En concret, el 61,9% dels espanyols està en contra del pacte i només el 19,8% hi està a favor, mentre que el 18,3% no sap o no contesta. En l’electorat socialista, el 48% dels que van votar Pedro Sánchez rebutgen el finançament singular català davant el 28,6% que recolza l’acord i el 23,4% que no es pronuncia. Només entre els votants de Junts, d’ERC i de Sumar hi ha una majoria favorable al document subscrit, tot i que en el cas del soci de coalició del PSOE es dona una forta divisió: el 39,5% hi està a favor i el 37,5%, en contra. Crida l’atenció que vuit de cada 10 electors de JxCat recolzin un pacte del qual la direcció del partit abomina. Entre els votants del PP i de Vox, l’oposició supera el 90%, i tampoc agrada a dos de cada tres indecisos.

Com era previsible, a Catalunya les coses es veuen de manera diferent, tot i que tampoc hi ha un clamor en defensa de la singularitat: el 52,7% dels catalans avalen el model pactat, el 27,9% s’hi mostren en desacord i el 19,4% evita pronunciar-se. En la resta d’Espanya, l’opció majoritària és el no al finançament singular, amb percentatges que superen el 65% a les Canàries, Castella i Lleó, el País Valencià i Galícia, i que depassen el 70% a la Comunitat de Madrid, Andalusia i Castella-la Manxa.

Més enllà del desacord transversal amb el pacte, el 54,3% dels espanyols afirmen que un finançament singular per a Catalunya perjudicaria les altres comunitats, una cosa que no comparteixen el 29,2% dels ciutadans. Més divisió d’opinions provoca, en general, la idea que el finançament pactat per a Catalunya es pogués estendre a altres comunitats autònomes, com defensa el Govern. El 48,3% dels espanyols estan d’acord amb una singularitat per a tothom que, per contra, rebutja el 37,9%.

La majoria de les autonomies que hauran de negociar el finançament amb l’Executiu central estan governades pel PP. En algunes d’aquestes, com Andalusia, Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana i Galícia, la majoria recolza l’extensió de la singularitat, a diferència del que passa a la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i les Canàries.

Empresa responsable: GESOP.

Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.

Àmbit d’estudi: Espanya.

Població: Majors d’edat amb dret a vot.

Mostra: 1.004 entrevistes.

Tipus de mostreig: Proporcional per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció de la persona entrevistada segons quotes creuades de sexe i edat.

Notícies relacionades

Marge d’error: ±3,10% sota el supòsit de m. a. s. en universos infinits, màxima indeterminació estadística (p=q=0,5) i un nivell de confiança del 95%.

Treball de camp: 23, 25 i 26 de setembre del 2024.