Congrés del partit

Junts defensa crear una agència catalana d’immigració

Els postconvergents proposen fer una "integració cívica" dels nouvinguts

El secretario general de Junts, Jordi Turull, atendiendo los medios de comunicación a la Feria de San Miquel de Lleida

El secretario general de Junts, Jordi Turull, atendiendo los medios de comunicación a la Feria de San Miquel de Lleida / ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fenomen migratori s’ha convertit en un dels principals eixos polítics de Junts. Així es va demostrar quan a inicis de gener d’aquest any el partit liderat per Carles Puigdemont va pactar el traspàs de competències en immigració per a la Generalitat a canvi de validar tres decrets del Govern de Pedro Sánchez. Malgrat que l’acord encara no ha acabat de materialitzar-se, tot i que les converses entre els dos partits estan avançades, el congrés de Junts de finals d’octubre definirà quines són les polítiques que vol fer el partit.

Així ho expliquen fonts de Junts, que asseguren que la ponència que demà es farà arribar a la militància perquè l’analitzi i esmeni el text si considera oportú, inclou una llista d’accions en aquesta matèria com la creació d’una agència catalana d’immigració. El plantejament és que aquest organisme funcioni com una "finestreta única" per fer tots els tràmits i que sigui l’encarregat de "coordinar-se amb la resta d’administracions locals i comarcals". També proposen l’aprovació d’un pacte nacional per a l’acollida i fins a 14 accions "executives" en un "marc d’actuació de drets i deures". Segons el mateix partit, la seva proposta és que es faci una "integració cívica" dels nouvinguts.

Notícies relacionades

Polítiques actives

A tall d’exemple, també expliquen que es faran "polítiques actives" per al coneixement, per exemple, de la llengua catalana. "Hi haurà el deure de conèixer i utilitzar el català i tindran el dret que se’ls facilitin cursos", afegeixen des del partit. Aquesta mateixa ponència, que marcarà la línia ideològica del partit en els pròxims anys, també inclou la supressió completa de l’impost de successions, però, segons expliquen des de la comissió redactora, es deixa al marge el de patrimoni mentre Catalunya no sigui un estat independent.