El drama migratori

El 73% dels espanyols recolzen el repartiment dels menors migrants

El 90% dels canaris i els votants de tots els partits, excepte Vox, són partidaris de distribuir els immigrants que arriben a les costes canàries per les diferents comunitats

El 73% dels espanyols recolzen el repartiment dels menors migrants
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Fa temps que la pressió migratòria tensa les costures de les Canàries. Les onades de migrants que arriben a les costes de l’arxipèlag provoquen tragèdies periòdiques, com la del cap de setmana passat a El Hierro, mentre la confrontació política entre les diferents administracions encarregades de gestionar els estrangers no deixa de créixer i ha arribat, fins i tot, als tribunals. La justícia canària ha deixat en suspens el protocol de gestió que havia aprovat l’Executiu autonòmic, de Coalició Canària i PP, i que el Govern central, de PSOE i Sumar, havia impugnat. En paral·lel, socialistes i populars no han sigut capaços per ara de posar-se d’acord en la reforma de la llei d’estrangeria per regular el repartiment de menors migrants per tot Espanya i només van pactar el mes d’agost una distribució puntual d’uns 300 menors.

Escassa oposició a les illes

En aquest context, el 73,2% dels espanyols estan d’acord a repartir per totes les comunitats autònomes els menors immigrants que arriben les Canàries, mentre que el 21,9% hi està en contra i el 4,9% no es pronuncia. És la principal conclusió de l’Enquesta Política d’Espanya que el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) va elaborar per a Prensa Ibérica del 23 al 26 de setembre. Els partidaris de la reubicació dels migrants són majoria a tots els territoris, però el clamor arriba al 89,3% a les Canàries, on amb prou feines el 8,6% s’oposa a la mesura.

El suport a la distribució supera el 70% a Catalunya (79,3%), País Basc (77,6%), Galícia (76,9%), Comunitat de Madrid (75,6%), Andalusia (72%), Castella i Lleó (71,1%), i es queda molt a prop a la Comunitat Valenciana (69,5%).

Molt menor és el suport a Castella-la Manxa (48,9%), la comunitat on també es dona el rebuig més gran del repartiment de menors migrants (37,2%). L’oposició a la resta d’Espanya es queda per sota del 30% a Castella i Lleó (27,1%), Comunitat Valenciana (25,7%) i Andalusia (24,7%), i per sota del 20% a la Comunitat de Madrid (17,9%), Catalunya (16,8%), Galícia (15,3%) i País Basc (14,2%).

Per electorats, l’únic votant que trenca la tendència favorable a la reubicació és el de Vox: dues de cada tres persones que van votar Santiago Abascal en les últimes eleccions (66,7%) estan en contra de la mesura i el 28,3% hi està d’acord. Aquesta proporció s’inverteix en el cas del Partit Popular, formació que governa en la majoria d’autonomies: dos de cada tres votants d’Alberto Núñez Feijóo (68,7%) volen que es distribueixin els migrants per tot Espanya davant el 25,3% que s’oposa a la idea.

Els de més edat

Notícies relacionades

Les majories a favor del repartiment són molt més àmplies entre els electors del PSOE (87,5%), Sumar (94,8%), ERC (88,9%) i Junts (80,2%), tot i que dos de cada 10 votants puigdemontistes són contraris a aquesta possibilitat. Entre els indecisos, el 61,8% veu amb bons ulls la distribució dels menors immigrants i el 30,9% no comparteix l’opció.

Per franges d’edat, els entrevistats més grans, a partir de 60 anys, són els que subscriuen la mesura en un percentatge més alt (80,3%), seguits dels més joves, de 18 a 29 anys (71,7%), i els adults de 45 a 59 anys (70,8%). Entre els 30 i els 44 anys, el suport al repartiment es queda en el 66,4% i el rebuig arriba al 29,2%.