El debat territorial

Illa espera revertir el no al finançament singular amb el seu ‘tour’ autonòmic

El Govern insisteix que el model català acabarà afavorint tots els territoris

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en la reunión del Consell Executiu de este martes

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en la reunión del Consell Executiu de este martes / Rubén Moreno / Govern

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

En el Govern són conscients de les ampolles que aixeca el finançament singular promès a Catalunya no només entre les comunitats governades pel PP, sinó també en les que estan sota mandat socialista. L’enquesta del GESOP publicada per EL PERIÓDICO apunta que genera rebuig en sis de cada 10 ciutadans de l’Estat. No obstant, el president, Salvador Illa, confia a aconseguir revertir aquesta animadversió en el tour territorial que posarà en marxa en les pròximes setmanes, previsiblement una vegada s’hagi reunit amb el president del Govern, Pedro Sánchez, a la Moncloa.

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va mirar de treure ferro a l’oposició que genera el finançament pactat entre el PSC i ERC i va insistir que el Govern està "compromès" a aconseguir el que els republicans defineixen com a "concert econòmic". "Quan Catalunya ha sigut el motor ha sigut positiu per a tothom", va defensar.

L’argument de l’Executiu és que, més enllà de ser "bo per als catalans" i per millorar els serveis públics, que Catalunya exerceixi de locomotora del model econòmic acabarà repercutint en millorar el finançament de la resta de territoris. "No només el defensem per complir els acords d’investidura, sinó perquè creiem en els seus beneficis", va concloure Paneque. El finançament serà una de les principals carpetes que marcaran el debat de política general de la setmana que ve al Parlament, i els republicans exigeixen avenços en aquesta matèria per recolzar els pressupostos del 2025.

Notícies relacionades

Amnistia "urgent"

La llei d’amnistia també tindrà focus. El Govern ha tornat a demanar que s’apliqui de manera "urgent i sense subterfugis", tot i que sota l’argument que s’han de "respectar les decisions judicials" no es plantegen accions més enllà del terreny declaratiu.