ERC veu inviable aprovar abans de final d’any els pressupostos d’Illa

Els republicans volen evitar que la negociació sigui un motiu més de fricció entre les candidatures que es disputen el lideratge

ERC veu inviable aprovar abans de final d’any els pressupostos d’Illa
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern de Salvador Illa té clar, sobre el paper, quin calendari vol per als pressupostos: que el Consell Executiu els doni llum verda la primera quinzena de novembre perquè rebin l’aval del Parlament abans de final d’any i entrin en vigor l’1 de gener del 2025. Però una cosa és voler i l’altra és poder. I si l’assumpte depèn d’ERC, que està a expenses de resoldre la disputa pel lideratge del partit el 30 de novembre, els republicans ja adverteixen que aquest esquema del president és inviable. Ni en l’òrbita de Marta Rovira ni en la de Oriol Junqueras veuen possible donar el sí als comptes en aquest termini.

El raonament de les dues parts se centren en dos arguments. El primer és que no volen que la negociació dels pressupostos es converteixi en un motiu de disputa més entre les dues principals candidatures en pugna –les que encapçalen Junqueras i Xavier Godàs–. "Falta que uns diguem que sí perquè els altres diguin que no", reflexiona un dirigent de l’executiva, que recorda que serà la militància la que tindrà de nou la paraula en el congrés.

Llista d’assumptes pendents

El segon que esgrimeixen és que, una vegada les bases escullin la nova cúpula d’ERC, tindrà una llarga llista de prioritats per resoldre que van des de si hi haurà canvis al capdavant del grup parlamentari a abordar carpetes que han quedat en suspens, com si els republicans entren o no en el govern municipal de Barcelona. Tenint en compte que només quedarà el desembre per davant, ningú dubta a la seu de Calàbria que el trencaclosques dels pressupostos no quedarà resolt, almenys amb el seu vot, abans de menjar-se el raïm.

I encara hi ha una altra resposta més, fruit de la rivalitat política, que insinuen per justificar que l’assumpte no s’ha d’abordar amb tanta pressa. "El PSC va fer esperar molt Pere Aragonès per tancar l’acord pels pressupostos del 2023 i el 2024", deixen caure. Els socialistes mai van permetre a ERC aprovar els comptes abans del 31 de desembre i van deixar el seu sí per al febrer de l’any entrant. Una manera de marcar el terreny.

Per més que hi hagi pel mig un pacte d’investidura, ERC busca revaloritzar el seu vot des de l’oposició, a més de vincular directament el suport als comptes a avenços en el finançament singular. Que el congrés del PSOE no sigui, precisament, fins al mateix cap de setmana que el dels republicans, complica que hi hagi moviments abans, ja que Pedro Sánchez busca un tancament de files dels barons socialistes amb una qüestió que aixeca moltes ampolles dins i fora del partit.

Per ara, el Govern continua amb el seu pla de prioritzar ERC i els Comuns per pactar la principal llei de la legislatura i assegura que en cap reunió se’ls ha traslladat que el procés intern dels republicans pugui ser un impediment per al calendari previst. No obstant, són conscients de com l’assumpte pot convertir-se en una arma llancívola en plena disputa interna dels seus socis prioritaris i assumeixen que les seves expectatives es poden veure alterades des del punt de vista temporal de la mateixa manera que Sánchez espera els congressos tant de Junts com d’ERC per als comptes estatals.

Notícies relacionades

El que sí que no posen en dubte a Palau és que aconsegueixin arribar a un acord, tot i que sigui a principis del 2025, ja que entenen que els pressupostos són crucials per poder desenvolupar el gruix de compromisos segellats per ERC i pels Comuns a canvi de la investidura d’Illa. En la seva intervenció en el debat de política general, el president posarà el focus, especialment, en polítiques com les d’habitatge i recordarà que els comptes són l’eina necessària per poder impulsar-les.

En les reunions mantingudes fins ara, els Comuns han posat aquesta carpeta en l’epicentre de les seves demandes. Els republicans, per la seva banda, han sigut més inconcrets, ja que la seva posició orbita sobre el finançament singular. El Govern, per la seva banda, preveu citar Junts, el PP i la CUP en les pròximes setmanes. Tot i que de partida estiguin tancats en banda a votar a favor, el PSC, conscient de la seva minoria, prefereix tocar totes les tecles i desbrossar-se, com a mínim, la interlocució amb ells al Parlament. Pel que pugui passar.