El PP planteja rebaixar el requisit salarial del lloguer per ajudar els joves

Reduir el llindar de vulnerabilitat, diu el partit, protegirà el propietari de les ocupacions

El PP planteja rebaixar el requisit salarial del lloguer per ajudar els joves
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El PP va continuar ahir desgranant les propostes d’habitatge que inclourà en una nova llei. Paloma Martín, vicesecretària de Desenvolupament Sostenible del partit, va defensar rebaixar el llindar de vulnerabilitat d’una llar dels 1.800 euros que marca ara la norma als 1.050, per fer més "accessible" l’accés a una vivenda a les noves generacions. Segons l’opinió dels conservadors, el límit actual està fent que molts propietaris no vulguin arrendar els seus pisos a joves que volen viure sols i cobren menys de 1.800 euros al mes, perquè tenen por que, en cas que hi hagi un impagament, puguin acollir-se a una situació de vulnerabilitat i no poder ser desnonats.

La llei pel dret a l’habitatge del 2023 va modificar la llei d’enjudiciament civil perquè, en casos de judicis de desnonament, el jutge pogués situar el llindar de vulnerabilitat de la unitat familiar, amb caràcter general, en rendes de tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), això és, 1.800 euros.

Per a Martín, el Govern de Pedro Sánchez ha "desprotegit els propietaris, que el que fan és retirar les seves vivendes de lloguer per por que siguin ocupades o inquiokupades, per no haver de lluitar durant mesos i anys als tribunals per recuperar la seva vivenda". Això, va continuar, explica "el descens dels pisos de lloguer". La vicesecretària va dir que a Espanya hi ha 80.000 pisos ocupats en aquests moments i cada any es produeixen 25.000 "inquiokupacions", un problema que va titllar de "crònic". A més, segons les seves dades, el temps perquè els legítims propietaris recuperin les seves vivendes ocupades han passat d’11 a 21 mesos des que Sánchez va arribar a la Moncloa. "L’ocupació ha arribat a incrementar-se el 39% des que Sánchez és president", va afegir posteriorment.

Notícies relacionades

Les zones tensionades

En la presentació del pla d’habitatge, la vicesecretària del PP va insistir a carregar contra el Govern per "incomplir sistemàticament les promeses electorals", sobretot, va insistir, en la construcció de les noves vivendes promeses. Però també la filosofia dels conservadors és la crítica contínua al que consideren "una intervenció del mercat que té efectes devastadors", amb el focus posat en tot moment en la declaració de zones tensionades que està prevista en la llei d’habitatge en vigor, i que obliga a limitar el preu dels lloguers.