Debat de política general

ERC forçarà Junts a votar sobre el finançament singular per primer cop

Els republicans presentaran una proposta de resolució per aconseguir l’aval del Parlament

El partit anuncia una oposició «responsable» però «desacomplexada» al Govern d’Illa

ERC forçarà Junts  a votar sobre el finançament singular per primer cop
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El debat de política general a Catalunya de la setmana vinent servirà, entre altres coses, perquè l’oposició miri de condicionar les polítiques del Govern i també perquè el Parlament assumeixi compromisos solemnes de cara a aquest curs polític. Doncs bé, ERC va anunciar ahir que presentarà una proposta de resolució perquè la Cambra catalana doni el seu primer aval al fet que Catalunya tingui un "finançament singular" pel qual la Generalitat passi a recaptar directament tots els impostos dels catalans.

Per als republicans, aquesta proposta de resolució té una triple virtut. Primer, la de mirar de solemnitzar que hi ha una majoria a la Cambra a favor del nou finançament –hauran d’aconseguir prou vots per aconseguir-ho–. La segona, forçar Junts a pronunciar-se per primera vegada sobre el tema. La tercera i última, que el PSC hagi d’exhibir de nou el seu suport a aquest assumpte, després d’haver firmat ja el compromís en el pacte d’investidura amb ERC.

L’encarregada d’explicar-se per part dels republicans va ser la seva portaveu parlamentària, Marta Vilalta. La diputada va argumentar que la proposta de resolució ha de servir perquè el PSC torni a "explicitar" el seu suport i perquè Junts decideixi si es vol "sumar la proposta". "Esperem que Junts s’hi sumi perquè no fer-ho seria un contrasentit. Esperem que la proposta tingui el màxim suport", va resumir.

Moneda de canvi

Tot i que no ho pot verbalitzar així, el que busca ERC és comprometre Junts a vincular-se a un projecte que porta la firma dels republicans i la dels socialistes. De fet, aquest finançament va ser moneda de canvi perquè ERC votés a favor de Salvador Illa com a president. Així, Esquerra vol mirar d’exhibir davant els ciutadans que investir Illa va tenir sentit i també intentar diluir les crítiques que rep de Junts per aquesta qüestió.

La del finançament singular no serà l’única proposta que portin a votació els republicans. També volen que el Parlament insti el Govern a recuperar el decret per regular els lloguers de temporada que al seu dia va impulsar l’Executiu de Pere Aragonès, però que Junts i el PSC van tombar després. De nou, una iniciativa per mirar de comprometre els postconvergents. ERC també portarà propostes de resolució de foment del català.

Notícies relacionades

ERC va reunir dimecres passat el seu grup parlamentari per abordar el debat de política general. D’allà va sortir el compromís de fer una oposició "transformadora, responsable, exigent i desacomplexada" al Govern d’Illa. Un repte de pes per als republicans, a qui els seus oponents els recordaran constantment que els seus vots van servir per investir Illa, el primer president no independentista en més d’una dècada.

ERC ve d’uns mals resultats electorals i es troba enmig d’una greu crisi interna, però vol que el Parlament sigui l’escenari per remuntar el vol.