Fòrum La Toja

Felip VI crida a l’inconformisme com a resposta al "desordre global"

El Rei avisa que Europa es juga el seu futur en un escenari de "conflictivitat generalitzada"

Felip VI crida a l’inconformisme com a resposta al "desordre global"
2
Es llegeix en minuts
X. A. Taboada Mateo Garrido Triñanes

El fòrum La Toja-Vínculo Atlántico va obrir ahir la seva sisena edició de la mà, una altra vegada, del rei Felip VI. En la seva intervenció en aquest espai de debat, que se celebra a l’illa de La Toja, va cridar a l’acció, a la valentia i a l’inconformisme en un escenari on la nova realitat és un món caracteritzat per una "conflictivitat generalitzada" i la inestabilitat, en el qual "dues horribles guerres", en al·lusió a la que pateix aquesta regió i Ucraïna, continuen causant mort, dolor i destrucció.

En aquest escenari "de desordre global", va indicar, arrenca una legislatura de la UE decisiva que ha de donar resposta als desafiaments existents perquè creu que tant Espanya com Europa tenen raons per a la confiança. "No podem fallar. Cal buscar la manera de fer encara més, d’aconseguir un efecte multiplicador dels nostres esforços. Espanya i Europa ho mereixen i ho necessiten. Donem el 100% per estar tots a l’altura del que els temps ens exigeixen", va emfatitzar. "No hi ha espai per a la inacció ni la paràlisi ni la improvisació irreflexiva", va concloure Felip VI en un fòrum al qual assisteixen el ministre de Justícia, Félix Bolaños; els expresidents Felipe González i Mariano Rajoy; el president electe del Consell Europeu, António Costa; els presidents de Galícia (Alfonso Rueda) i les Balears (Marga Prohens), a més Josep Borrell, el cap de la diplomàcia europea, al qual es va atorgar el premi Josep Piqué.

Notícies relacionades

Després, en el transcurs d’una taula rodona, els expresidents Felipe González i Mariano Rajoy van sorprendre cridant a la necessitat de "resetejar" la Constitució de 1978. "És la primera vegada que ho dic en públic", feia broma l’expresident socialista. "A Espanya la concentració del vot en les dues forces polítiques fonamentals -PP i PSOE- és la mateixa avui que fa 30 anys", va apuntar González. "La polarització ve de dalt a baix, no de baix a dalt. La gent vol que els grans partits arribin a acords". Un possible pacte seria el d’una reforma de la Carta Magna que va defensar González, que, si bé no va incidir en quines serien les modificacions precises –tan sols va afirmar que el Senat "no és una cambra de representació territorial", com allà es recull–, va assegurar que ha de preservar la integritat territorial d’Espanya.

Rajoy va recollir el guant. "No hi ha hagut cap elecció on la primera força política i la segona no fossin el PP i el PSOE. A Espanya sorgeixen partits amb facilitat, però amb la mateixa cauen. Segons l’opinió de Rajoy, han sigut els pactes del PSOE amb les forces sobiranistes els que han trencat aquest camí de consensos entre les grans forces. "El dia que el Frankenstein es va instal·lar a Espanya va néixer el problema", va afirmar.