Modificació de la ‘llei mordassa’

El Govern i Bildu acorden el final "progressiu" de les pilotes de goma

Els ‘abertzales’ anuncien el pacte amb l’Executiu per reformar la llei de seguretat ciutadana i ERC veu amb bons ulls l’entesa

El Govern i Bildu acorden el final "progressiu" de les pilotes de goma
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Durant mesos i en la més absoluta discreció, el Govern central ha negociat amb EH Bildu els quatre assumptes que van fer fracassar la reforma de la llei mordassa fa un any i mig. L’ala socialista de l’Executiu, en aquell moment molt poc predisposada a cedir, ha acabat fent-ho davant les peticions dels seus socis per desbloquejar les converses amb els abertzales i també amb ERC. El pacte inclou la retirada "progressiva" de les pilotes de goma, una modificació legal per acabar amb les devolucions en calent a la frontera en un termini de sis mesos i rebaixar les condemnes per faltes de respecte i desobediència a l’autoritat.

"S’acaba amb tots els aspectes lesius i tot això quedarà recollit en una nova llei que substituirà la llei mordassa", es va congratular la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, després de tancar un pacte entorn dels quatre assumptes discrepants que van provocar que tant la seva formació com ERC tombessin una reforma de la norma el març de l’any passat. El seu homòleg a ERC, Gabriel Rufián, se’n va alegrar: "També és nostre. Punt per punt".

Des de l’altra part negociadora, va ser la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, qui va confirmar tots els acords. La dirigent socialista confia a comptar amb els suports de la resta de formacions que el 2023 sí que van recolzar el text –PNB, Junts, Podem i BNG–, tot i que va admetre que hauran de negociar amb cada un. Tots ells són imprescindibles per aprovar la reforma.

De moment, el PNB firmarà la proposició de llei, tot i que hi presentarà esmenes, i els postconvergents s’asseuran a negociar i també impulsaran els seus propis canvis. Tot i així, fonts de la negociació van observar una bona predisposició per part de Junts a donar el seu sí. Més crítics es van mostrar els morats, que veuen "insuficient" el que s’ha acordat. "Això porta la firma del PSOE i consisteix en un titular molt gran, però millores molt, molt escasses. Amb la qual cosa nosaltres presentarem esmenes a aquest text veritablement ambicioses", va dir el coportaveu del partit, Pablo Fernández.

Allau de crítiques

El vicesecretari de coordinació autonòmica i local del PP, Elías Bendodo, va emmarcar l’acord en el suport global dels abertzales a Sánchez com a president del Govern central. Bendodo va afirmar que aquesta setmana, entre aquest pacte al Congrés i la concessió del tercer grau a alguns etarres, li passa pel cap l’eslògan de "presos per Pressupostos" d’Arnaldo Otegi, líder dels abertzales. Es refereix el dirigent del PP a aquell vídeo del 2021 d’un acte intern d’EH Bildu en el qual Otegi deia: "En tenim 200 dins. I aquests 200 han de sortir de la presó. Si per a això cal votar els Pressupostos, doncs els votarem. Així d’alt i clar us ho diem".

Notícies relacionades

Els sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es van afegir al rebuig. Les tres principals disposicions a derogar que contempla l’acord són precisament els tres principals punts de fricció amb els representants de policies i guàrdies, un en el món de la immigració i els altres dos de principal aplicació en desordres de carrer: la devolució en calent d’immigrants irregulars, el tret de boles de goma en la repressió de manifestacions i els càstigs previstos per als insults als agents o la desobediència a les seves instruccions. Informa Juan José Fernández.

Hi va haver més crítiques del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El baró díscol va carregar amb duresa no tant pel fons de la reforma, que no va valorar, sinó per la formació amb què s’ha pactat: "Si es traguessin ells la mordassa i poguessin d’una vegada demanar perdó i reconèixer el dolor de les víctimes ja seria suficient", informa Iván Gil.

Temes:

EH Bildu Govern