Cuerpo demana un nou pla Next Generation per a reindustrialització

El ministre recolza la idea de Draghi d’un nou fons finançat amb deute públic

Cuerpo demana un nou pla Next Generation per a reindustrialització
1
Es llegeix en minuts
Mateo G. Triñanes

L’economista i ex primer ministre italià Mario Draghi plantejava a mitjans de setembre en un informe –realitzat a petició de la Comissió Europea– que Europa necessita un pla d’inversions de 800.000 milions d’euros per recuperar la seva competitivitat al mercat global, llastada pel bon acompliment –fonamentalment en l’àmbit tecnològic– dels Estats Units i la Xina. El ministre espanyol d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va avalar ahir des de La Toja les tesis del tecnòcrata italià i va incidir en la necessitat d’aprovar en el si de les institucions comunitàries nous fons europeus com els Next Generation i, per tant, finançats amb deute públic europeu per reindustrialitzar Europa.

Notícies relacionades

"Ha suposat un canvi radical en aquesta sortida de la crisi, amb la primera pandèmia en 100 anys i la primera crisi d’inflació en 40 anys i sense aparents cicatrius a Europa. Això ha sigut gràcies al Next Generation i cal vendre l’èxit i seguir per aquesta via", va assegurar Cuerpo, que va dir que aquests 800.000 milions no es poden finançar a través dels mercats de capitals, ni amb el pressupost comunitari, ni per part dels estats membres, que han d’anar reduint els seus dèficits públics en virtut de les noves regles fiscals. "És necessari i urgent que Europa assumeixi el lideratge estratègic d’aquesta nova reindustrialització", va apressar Cuerpo, que va incidir que la UE ha de dotar-la d’un "segell específic" que passi per importants reptes com la descarbonització, el multilateralisme i l’Estat de benestar.

Cuerpo havia de compartir la seva taula rodona en el Fòrum La Toja amb el president de l’Institut Jacques Delors, Enrico Letta, però el polític italià finalment no hi va poder assistir, circumstància que va provocar que el protagonisme del ministre fos total.