Fòrum La Toja

Feijóo planteja un termini d’excepció per tal de facilitar l’edificació de pisos

El líder del PP proposa "mobilitzar sòl" i "disminuir la burocràcia urbanística"

Rueda, Prohens i Clavijo temen que la Moncloa els imposi el finançament autonòmic

Feijóo planteja un termini d’excepció per tal de facilitar l’edificació de pisos
3
Es llegeix en minuts
X. A. Taboada

Sense perdre l’oportunitat de retreure l’actitud personal de Pedro Sánchez per "mantenir-se en el poder a qualsevol preu", el president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, va voler centrar la seva intervenció en el Fòrum La Toja-Vínculo Atlántico en el que ja és el seu nou front de batalla amb el Govern central: l’habitatge.

El seu partit ja va fer un avanç aquesta setmana del pla que està elaborant i ahir el seu líder en va concretar algunes línies més. En aquest sentit, va afirmar que es tracta d’una "emergència" davant la qual actuar ja que Espanya, segons el seu parer, es troba en una "situació d’excepcionalitat" en l’accés a l’habitatge, sobretot per als joves, per la qual cosa aquest mes el PP presentarà el seu pla integral per superar un problema, "agreujat pels socialistes", que inclourà un període "d’excepció" per impulsar la construcció de vivendes.

El pla del PP pretén "donar agilitat", "ampliar l’oferta", "garantir la seguretat jurídica", "disminuir la burocràcia urbanística" i evitar, per exemple, que una sentència que anul·li una part de la planificació urbana municipal suposi el bloqueig de la totalitat de l’urbanisme durant anys. Davant això, les reformes legals que proposarà seran "ambicioses", va indicar Feijóo. "Urgeix mobilitzar sòl. Urgeix obrir un temps d’excepció per agilitzar i facilitar la construcció de vivenda. Urgeix simplificar tràmits per fer-ho. Urgeix, en definitiva, ser clars: no hi ha accés a l’habitatge si no hi ha habitatge", va assenyalar.

En aquest pla, el PP prestarà atenció als joves. "Cal fer un esforç per no deixar-los a mercè de cants de sirena de les opcions antisistema que estan a molts països europeus", va voler alertar.

Perseguir l’ocupació

Per corregir el problema de l’accés a l’habitatge, l’agreujament del qual va atribuir al PSOE per ser "intervencionista" i intentar regular un mercat que va provocar l’efecte contrari al "disparar" els preus, el pla del PP anirà acompanyat, va assenyalar, de "suport econòmic i fiscal" al que estalviï per comprar un pis i de "protecció" al inquilí, propietari, promotor o persona vulnerable. Però també va avisar que no hi haurà "cap protecció" als ocupes. "La criminalització de la propietat privada és un greu error. Qui cal perseguir és el que delinqueix, no el que compleix", va etzibar.

En el Fòrum La Toja també van coincidir a l’escenari tres presidents autonòmics: Alfonso Rueda (Galícia), Marga Prohens (Balears) i Fernando Clavijo (Canàries). Amb els dos primers del PP i el tercer, elegit amb els vots dels populars, no hi havia gaire espai per a la divergència. El que van fer va ser un front comú contra el Govern. Tots tres van expressar el seu temor que les comunitats es trobin amb un model de finançament "imposat" després de ser acordat entre socialistes i ERC.

"El que mira de fer Pedro Sánchez, al no convocar la Conferència de Presidents per no negociar el model, és guanyar temps per tancar aquest acord i donar-nos al final una cosa que ja no té solució", va advertir Rueda, per la seva banda.

Notícies relacionades

"Crec que al final no s’abordarà la negociació amb transparència, sinó que s’intentarà imposar per la política dels fets consumats", va assentir, al seu torn, Clavijo.

En la mateixa línia es va expressar la presidenta balear, ja que la seva comunitat és una dels tres, juntament amb Madrid i Catalunya, que és aportadora neta al sistema. "Som tres aportadors, però si una surt, només queda que Madrid i les Balears aportem més per pagar la independència fiscal de Catalunya, que totes rebin menys o que el Govern decideixi apujar els impostos a tots els espanyols per sufragar aquesta independència", va advertir.