Ronda a la Moncloa amb els líders autonòmics

Page s’alinea amb Mazón i López Miras per frenar el ‘concert català’

El dirigent socialista de Castella-la Manxa coincideix amb els populars de la Comunitat Valenciana i Múrcia a exigir al cap del Govern un fons que anivelli la seva "infrafinanciació"

Page s’alinea amb Mazón i López Miras per frenar el ‘concert català’
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Diferent signe polític, però nombroses coincidències. Principalment, en finançament. La ronda de trobades bilaterals del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els presidents de la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Castella-la Manxa, es va saldar amb un front comú per exigir un fons d’anivellament per compensar la seva situació d’"infrafinanciación" mentre no es reformi l’actual model. Així mateix, el socialista Emiliano García-Page va coincidir a reiterar el seu rebuig del concert català, com els populars Carlos Mazón i Fernando López Miras. Unes posicions que des del Govern diuen haver encaixat amb normalitat i sense sorpresa perquè eren prèviament conegudes.

Page s’alinea amb Mazón i López Miras per frenar el ‘concert català’ /

El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, encarregat de valorar posteriorment la ronda de contactes per part del Govern, va repetir el mateix missatge positiu per posar en valor els compromisos adquirits i el to cordial, malgrat les habituals "divergències" respecte al concert català. Com un mantra, va insistir també en la disposició a debatre un nou model de finançament en el marc multilateral del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). No sense abans reconèixer la complexitat de poder arribar a un consens, per les diferències de criteri en comunitats governades per presidents del mateix signe polític, però alhora encoratjant que una reforma suposaria dotar de més recursos a tots els territoris, "sense excepció".

Page s’alinea amb Mazón i López Miras per frenar el ‘concert català’ /

"El més gran dels greuges"

Page s’alinea amb Mazón i López Miras per frenar el ‘concert català’ /

L’Executiu té el compromís de convocar aquest fòrum multilateral amb les comunitats autònomes abans de la conferència de presidents, prevista per a principis de desembre. Sobre el fons transitori, Torres va assegurar que el Govern pren nota de la petició, però adverteix, en al·lusió als barons populars, que és incompatible "que se sol·licitin fons alhora que es disminueixen ingressos perquè es baixen ingressos a les rendes altes".

"Som la comunitat pitjor finançada d’Espanya i això s’ha d’acabar ja". La frase, pràcticament igual, la van repetir els presidents de la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana, exhibint un rebuig frontal del finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSOE i ERC i que per als dos és "el més gran dels greuges".

La data d’ahir estava assenyalada al calendari del PP perquè tenia lloc una de les reunions que generava dubtes. La del president Carlos Mazón, que en alguna ocasió ha insistit que és la seva comunitat la que té una singularitat pròpia i ha de ser compensada després d’acumular anys d’infrafinanciació. I perquè a sobre de la taula hi podia haver una condonació de deute similar a la de Catalunya. No obstant, Mazón no va sortir del guió. I de fet, va reiterar que tots aquests aspectes –la reforma en el sistema i l’"urgent" fons transitori d’anivellament– s’han de tractar de forma multilateral entre totes les comunitats.

Notícies relacionades

Fernando López Miras, igual que va fer Page, va recalcar la necessitat d’aquest fons que compensi a les autonomies que són a la cua en el finançament i que repercuteix des de fa temps en els serveis públics. Tant Mazón com López Miras van assegurar tenir la percepció que el pacte fiscal firmat amb ERC "seguirà endavant" i van reconèixer que Sánchez els va traslladar que "és una oportunitat per a tothom" i que "la solidaritat entre territoris no està en risc". Els dos van respondre que no ho veien així i van deixar clar el seu rebuig. No van arribar al punt de l’andalús, Juanma Moreno, que fa dies va arribar a dir-li al president que "estava cometent un error" amb aquest pacte.

Ara per ara, el front comú que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va impulsar per tal de garantir la unitat d’acció dels seus presidents està funcionant. Tampoc l’Executiu ha jugat a esquerdar les comunitats governades pel PP, que una per una han deixat clar que només es pot parlar de finançament en una taula en què seuen totes les autonomies.