Cita en la Moncloa

Tres pactes al marge del finançament

Rebuig d’«una quota com la copa d’un pi» 

Un «greuge» que «s’ha d’acabar ja»

Tres pactes al marge  del finançament
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carlos Mazón va sortir de la reunió d’ahir amb Pedro Sánchez sense compromisos per a la Comunitat Valenciana en finançament autonòmic però amb la promesa del Govern de segellar acords concrets. El president popular es va mostrar "molt satisfet" d’haver pogut discutir de forma "monogràfica" sobre l’autonomia per primera vegada amb Sánchez des que presideix el Consell i va prometre ser "vigilant" amb els compromisos assumits pel socialista. El cap del Govern i el del Consell sí que van coincidir que el sistema de finançament, condonacions de deute incloses, s’ha de discutir en un fòrum multilateral com el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Mazón s’havia emportat a la Moncloa una carpeta amb 56 reclamacions ("motius pels quals la Comunitat Valenciana no pot esperar més", segons diu el mateix títol del document) que anaven molt més enllà del model de repartiment de recursos de l’Estat, el tema central entorn del qual pivoten les trobades organitzades pel Govern amb tots els presidents autonòmics. Mazón sí que va reclamar un fons d’anivellament de 1.700 milions per a la Comunitat Valenciana com a mesura urgent per equiparar-se a la mitjana en recursos rebuts de l’Estat, una proposta sobre la qual Sánchez va prendre nota però sense posicionar-se, segons va assegurar Mazón després de la cita.

Això sí, Mazón va sortir del despatx de Sánchez amb quatre compromisos, si bé queden pendents de desenvolupar. Segons va explicar, Consell i Govern s’asseuran a negociar el retorn de la Dama d’Elx a la ciutat alacantina i la "desjudicialització" dels enviaments d’aigua a l’Albufera. Igualment, s’hauria avançat en el desplegament d’ajudes a Ford Almussafes i el seu parc de proveïdors. També va aconseguir un compromís de la Moncloa per implicar-se en el desenvolupament del Perte Chip.

García Page, president socialista de Castella-la Manxa va continuar amb els seus atacs al nou sistema de finançament català, pel qual la Generalitat podria recaptar, sempre que entri en vigor, i gestionar tots els impostos generats al seu territori. "La riquesa d’Espanya és de tots, és nacional. No és una frase feta. La riquesa de Castella-la Manxa no és dels castellanomanxecs. La riquesa de Catalunya no és dels catalans. És de tots. Si algú pretén que passem a distribuir la riquesa en 17 riqueses, aquest no és un model constitucional ni federal. Contravé els principis més elementals de l’equitat i igualtat. La dificultat de pactar amb els que volen trencar la unitat és que ataquen el més sagrat: la unitat. L’economia és interdependent, no es pot trossejar en 17", va dir.

Page va rebatre gairebé tots els arguments que el Govern ha fet servir per defensar l’acord amb ERC. Si la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, assegura que el pacte no estableix un "concert econòmic", Page afirma que es tracta d’"un concert, una quota, com la copa d’un pi". Si l’Executiu crida les altres autonomies a "inspirar-se en el finançament català per abordar els seus futurs sistemes", el baró socialista contesta que el document firmat entre els socialistes catalans i els republicans "no és vàlid" i no el pensa tenir en compte com a "base per a la negociació". "La meva posició seria la mateixa si aquest model, en lloc dels independentistes, l’hagués plantejat la comunitat més rica d’Espanya, que és Madrid. Tota l’esquerra hauria sortit en tromba per dir que es trenca la unitat d’Espanya. Però vull ser optimista. Crec que no hi haurà un model nou sense respecte a la igualtat. Confio que no arribi al Congrés", va dir Page. En qualsevol cas, el xoc en el si del PSOE tindrà un nou capítol.

"Sis anys i 20 cartes després", el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, va aconseguir ahir reunir-se amb el cap de l’Executiu. El mandatari murcià no va perdre l’oportunitat de demanar a Sánchez que impulsi la reforma del model de finançament autonòmic, que perjudica especialment el Llevant espanyol. "Això és un greuge amb una part dels espanyols que s’ha d’acabar ja", va assenyalar en la roda de premsa posterior. Miras li va recordar que Múrcia és avui la comunitat "pitjor finançada d’Espanya, la més infrafinançada", cosa que suposa un "perjudici permanent" i un "maltractament" als murcians, ja que reben "gairebé mil euros menys que els espanyols més ben finançats" i gairebé 400 euros menys que la mitjana del conjunt dels ciutadans a escala nacional.

Alhora, Miras també li va demandar que, mentre es modifica el sistema de finançament, l’Estat ha de compensar a la Regió de Múrcia pel "maltractament" a través d’un fons transitori, que l’IVIE (Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques) calcula en 2.300 milions d’euros.

Notícies relacionades

Sense abandonar el tema del finançament, López Miras va fer una estirada d’orelles a Sánchez a l’indicar-li que la regió assumeix el 80% de la despesa en Dependència, mentre que l’Estat només fa front al 20% i la llei diu que les dues administracions s’han d’encarregar del 50% cada una. Fins i tot li va reclamar els 442 milions que el Govern ha deixat d’aportar en aquestes ajudes durant els últims sis anys. En la mateixa línia, li va exigir més fons per afrontar el fenomen de la immigració, que té un cost d’11 milions d’euros només per a aquest any i el Govern només ha transferit a aquesta comunitat 850.000 euros.

Malgrat la cordialitat, López Miras va reconèixer que marxava de la Moncloa sense compromisos. "De realitats no me n’emporto cap. El sí no me l’ha donat a res", va remarcar.

Temes:

Govern