Fre al diàleg

El PP trenca la negociació amb el Govern per la crisi migratòria

Els populars justifiquen la decisió per la renúncia de l’Executiu a demanar ajuda a la UE

El Gabinet demana al partit de Feijóo que «no inventi excuses» i que tingui «humanitat» 

El PP trenca la negociació amb el Govern per la crisi migratòria
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP va liquidar ahir la negociació amb el Govern sobre la situació migratòria que pateix les Canàries. Una decisió de què asseguren que han informat el president de l’Executiu de les Canàries, Fernando Clavijo. L’excusa que addueixen per deixar les converses és que l’Executiu "ha renunciat a demanar ajuda a la UE". Així ho van traslladar fonts del PP al Congrés que expliquen que el seu portaveu, Miguel Tellado, tenia previst reunir-se demà amb el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, per abordar la crisi migratòria que afecta les Canàries.

No obstant, "una vegada coneguda la resposta per part de la Comissió Europea en la qual es confirma que Espanya ha renunciat a demanar ajuda a la UE", Tellado va contactar amb Torres per comunicar-li que "se suspenen les converses fins que el Govern recapaciti i busqui el suport comunitari per a la resolució d’un conflicte que no és només de les Canàries i no és només d’Espanya".

Per al PP, el Govern "no pot rebutjar l’ajuda que se li ofereix, ni delegar en les comunitats autònomes, que presideix el PP la resposta a aquest problema". Entenen en la formació que presideix Alberto Núñez Feijóo que "és inacceptable que el Govern d’Espanya impedeixi que Europa ajudi les Canàries per pur interès polític, per la seva obsessió de torpedinar el Govern canari".

Filtracions

Això últim sembla ser la gota que fa vessar el vas perquè al PP recorden una sèrie de punts que han dificultat un acord. Així, assenyalen que l’Executiu de Sánchez "primer es va negar a demanar ajuda a Frontex i ara rebutja la mà estesa d’Europa". Precisament, apunten que el PP ha demanat al Govern que remeti la documentació i les comunicacions mantingudes entre Espanya i la Comissió Europea i "no ha obtingut resposta".

A més, assenyalen des de Gènova que "malgrat que es va manifestar expressament el desig que les converses fossin discretes, el Govern va incomplir la seva paraula al filtrar als mitjans de comunicació el contingut de les reunions la passada setmana".

El Govern no va trigar a reaccionar després de la ruptura de negociacions. Félix Bolaños, ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, va demanar al PP que "no inventi excuses inversemblants" i que tingui "responsabilitat" i "humanitat". Bolaños va reivindicar que el Govern treballa per "donar solució a un problema que existeix" i que en aquests moments "està molt acusat a les Canàries".

Acord consensuat

Notícies relacionades

"Hem treballat, arribat a acords, hem intentat una proposta que pugui donar solució i avui el PP es despenja amb una excusa més que resulta inversemblant, perquè el Govern treballa de la mà amb la UE", va asseverar. Després, es va endinsar que la política migratòria de l’Executiu és "la que ha pactat a Europa" a través del "Pacte de migració i asil" que "va obtenir el consens generalitzat de tots els països". Segons Bolaños, aquest pacte indica que "hi ha d’haver solidaritat per a la resolució dels fluxos migratoris" i "aquesta solidaritat s’ha de produir dins dels estats i entre estats".

També des del Ministeri de Política Territorial es va expressar la indignació que no la sorpresa perquè "es veia venir" la ruptura i perquè el PP "estava preparant el terreny". Fonts de Política Territorial van qualificar la ruptura d’"unilateral i injustificada" i més per "una informació falsa" perquè "en cap cas el Govern d’Espanya ha rebutjat l’ajuda de la UE. Una ajuda que està reglamentada".